Nedir bu hashi?

Yemek çubuğu denildiğinde çoğumuzun aklına sanırım, tutması illet bir şey olan o malum iki çubuk gelir.

hashi
hashi

Asya ülkelerinin, dolayısıyla Japonya’nın simgelerinden biri haline nasıl gelmiştir? Çoğu ülkeler de ufak değişikliklerle genel olarak çatal kaşık kullanılır. İngiltere genelde sadece çatal ve bıçak, Türkiye kaşık çatal bıçak ve aklınıza gelen diğer Avrupa ülkelerinde benzer şekilde yine aynı kullanım türü. Ama durun; ya Asya ülkeleri?

Yemek çubuğu denildiğinde çoğumuzun aklına sanırım, tutması illet bir şey olan o malum iki çubuk gelir.

Peki bu çubuklar nasıl ortaya çıkmış?  Niye böyle değişik bir fantezi kurma çabası içine girmişler?

Japon dilinde waribashi yada diğer adıyla hashi olarak adlandırılan Türk gözünde “Yeni yeni icat çıkarma başımıza” denilebilecek olan bu çubuklar ilk olarak Çin’de M.Ö 200 yıllarından sonra keşfedilmiş arkadaşlar. Adından da anlaşılacağı gibi yemek yemek içini kullanılır. Resimde görüldüğü gibi iki çubuktan oluşmuştur.

Yemek çubuğu dediğimizde genelde aklımız direk Çin yada Japonya ya gider ama günümüzde bazı değişik kuralları olsa da çoğu Asya ülkesinde kullanılmaktadır. Sadece Japonya’da hashi ya da waribashi denir. Çin’de buna kuaizi diye isim verilmiş. Bu yemek çubukları elbette yemek için kullanılsa da bazı değişik kullanım şekilleri de vardır. Mesela eskiden Çin’de bazen çelikten yapılırmış, bunun sebebi de yemeğe batırdığımızda çubukların alacağı renge göre yemeğin zehirli olup olmadığını anlıyorlarmış

Hay bin kunduz düşünceye bak.

Çelik dışında olduğu gibi altın gümüş bambu vs materyallerden de yapıldığı olur. Altın gümüş olanlar genelde süs olarak kullanılmaktadır.

hashi 1

Hashi dediğim yemek çubuklarının hangi sebeple ortaya çıktığı tartışılıyor ama Japonya’yı baz alacak olursak benim düşünceme göre; Japon insanlarının o nazik olağan üstü düşünceli halleri yemeğe de geçtik. yemeğe verdikleri değerden ve ne kadar zarif olduklarını göstergesi olarak kullanıyor olabilirler (Tabi Çin’in kültüründen etkilendiklerini düşünenlerde olabilir sizlerde haklısınız). Yemeği Bıçak ile hunharca kesip yada çatal batırarak canına kastederek yemek yerine waribashi ile nazikçe alarak yemek sanırım bu düşünceyi doğruluyor.

İtadakimasu ile başlayıp goshirousama diyerek biten o sanatın içerisinde tabi ki hashi kullanmanın da görgü kuralları vardır. Bunlardan bazıları;

  • Yemek çubuğunu sol el ile tutmak son derece kötü algılanan bir harekettir.
  • Hayda bre diyip yemek çubukları ile yemeğinizi karıştırmayın çünkü görgüsüzlüktür canım başka neden olacak
  • Hiçbir zaman yemek çubuklarını kaseye dik olarak koymayın bu bir saygısızlık belirtisidir.
  • Yemekten sonra çubukları temizlemek için yalamayın. Eiii… 🙂
  • Hashi ile “bu var ya bu”, “hey sen sen” diye bir kişiyi göstermeseniz iyi olur.
  • Yemeği ortak tabaktan yemeğin. Önce Hashinin kalın kısmıyla kendi tabağınıza alıp öyle yiyin.

Arkadaşlar son olarak; yemek çubuklarını yemek yemek dışında saç tokası olarak da kullanabilirsiniz.

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir