Japonca, Türkler için öğrenmesi en kolay ikinci dildir. Japonca, bildiğiniz gibi Japonya’nın resmi dilidir. Japonca kolay mı sorusunu birçok kişiden duyuyoruz. Hatta çoğu insanın Japoncanın çok zor olduğunu söylediğine şahit olmuş olabilirsiniz. Fakat işin aslı öyle değil. Gelin ayrıntıları ile Japoncanın neden bizler için kolay olduğunu görelim.

Niçin Japonca öğrenmelisiniz? yazımızı da okumanızı öneririz.

Sondan eklemeli dil nedir?

Japonca da tıpkı Korece ve Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil. Ne demek sondan eklemeli dil? Yani kelimenin kökü değişmiyor. Kelimenin başına veya sonuna ek getiririz. Bu yüzden Japonca öğrenmek bizler için son derece kolay oluyor. Zira pek çok benzer nokta var. Peki sadece bu mu? Hayır! Japoncadaki kelimelerin sıralaması da Türkçe ile aynıdır. İşte bu da işimizi en çok kolaylaştıran şey. Aşağıda bir örnek cümle yazayım.

この赤いです。

Kono hon mo akai desu.

Bu kitap da kırmızıdır.

Yukarıdaki cümleye bakacak olursak, kelimelerin sıralaması tamamen aynı. İşte bu da Japonca öğrenmeyi oldukça kolaylaştırmaktadır.

Japonca zamanlar

Japoncada İngilizcedeki gibi 12 tane zaman yok. Temelde 4 tane zaman var. Şimdiki, geniş, gelecek ve geçmiş zaman. Üstelik gelecek ve geniş zaman birebir aynı. E ben cümlenin hangi zamanda olduğunu nasıl anlayacağım? Gelecek zaman zarfı kullanırsanız gelecek zaman, geniş zaman zarfı kullanırsanız geniş zaman cümlesi kurmuş olursunuz.

アカネさん田中さん来年結婚します。

Akane san wa Tanaka san to rainen kekkon shimasu.

Akane hanım, Tanaka bey ile gelecek yıl evlenecek.

Yukarıdaki cümlede gelecek yıl zaman zarfını kullandığımdan dolayı cümlenin gelecek zaman bildirdiğini anlamış oluyoruz. Bu ve benzeri birçok sebepten dolayı Japonca öğrenmek ve konuşmak oldukça kolaydır. Peki, Japoncanın zor bir yanı yok mu?

Hirana, katakana, kanji

Japonca öğrenenlerin en çok zorlandığı şey Japoncadaki yazım şekillerini öğrenmektir. Hiragana ve katakana kolayca öğrenilse de kanji öğrenmek çok zahmetli ve oldukça zaman alıyor. Üstelik 2000’e yakın kanji olması da cabası. Gene de öğrenmek imkansız değil. Zaten sürekli kullanınca ister istemez öğreniyorsunuz.

Japonca sıfatlar ve fiiller

Japonca fiiller ve Japonca sıfatların grupları vardır. Grubunu bilmeden çekime sokamazsınız. Gruplarını da genel olarak ezberleriz. Fakat bu oldukça kolaydır. Oldukça kolay olsa da birden fazla çekim öğrenmek gerekiyor.

Japonca sayaçlar

1 porsiyon pilav, 3 kişi, 10 yaşında adam yapılarındaki porsiyon, kişi ve yaş kelimeleri birer sayaçtır. Bir nesneyi sayacağınız zaman o nesnenin ait olduğu sayacı kullanmak zorundasınız. Japoncada 400’den fazla sayaç bulunur. Elbette hepsi yaygın olarak kullanılmaz. Ama gene de sayaçları aktif olarak kullanıyoruz.

Tabii anlatılacaklar sadece bunlar değil. Kısa da olsa Japonca nasıl bir dil olduğu hakkında bilgi vermek için bu yazıyı hazırladım. Ayrıntılı olarak öğrenmek için sitemizdeki Japonca Dersleri eğitimine katılabilirsiniz.

Peki sizce de Japonca kolay mı? Öğrenirken en çok nerede zorlandınız? Sizce en kolay konu hangisiydi?

6 Yorum
    • Ural-Altay dilinden olduğu için dilimizden pekçok benzerlikler görebiliriz

  • Derslerinizi keyifle seyrediyorum
    Bu serinin ingilizcesini bekliyorum
    Insallah hakkettiginiz degerin fazlasını alırsınız ben japonca serisini degil kore videolarınızı takip ediyorum
    Kitaplarınizi da aldım içerigi çok güzeldi

  • Kişiden kişiye değişir tabi kişinin Japoncayı öğrenmedeki motivasyonu fazlaysa daha çok çabayla daha hızlı öğrenebilir. Ama Japonca öğrenmekten kastınızın ne olduğu da önemli akıcı şekilde konuşabilmekmi yazıp okuyabilmekmi istiyorsunuz?. Japonca konuşmakla Japonca yazmak ve okumak çok farklı şeyler Kanji’leri okumayı yada yazmayı bilmeden akıcı şekilde konuşabilenlerde var. Japonca konuşmanın Türkler için diğer milletlere göre daha kolay olduğunu biliyoruz. ama Kanji konusunda ezberlemek herkes için zor olabilir. En düşük seviye olan N5 seviye Kanjilerinden başlayarak N1 seviyesine doğru yavaş yavaş öğrenilebilir.
    Genel olarak konuşmak gerekirse, Japonca zor değil sadece daha fazla zaman gerektiriyor.

  • Bu durum yaşa göre değişir. Motivasyonla her dili öğrenmek mümkün. Japoncanın zor olduğu yerler oldukça fazla bana göre. En kolay kısmı yazı sistemi. Hiç kimsenin gözünün korumasına gerek yok. Gerçekten basit. Son 2 yılda 6 kere bu dili öğrenmeye baştan başlamak zorunda kaldım bazı sebepler yüzünden. Hep de zamanlar konusuna gelip bıraktım. Bazen 2 hafta bakmasam bile çok fazla bilgiyi unuttuğumu fark ettiğim için tekrar yazı sistemini, heceleri sayıları, günleri, haftaları, saatleri, yaşları baştan ezberlemeye çalıştım. Bunu 6 kere yapınca aynı şeyleri yapmaktan motivasyonum pek kalmadı. Ben de sadece arada sırada telefondan kelime öğreten uygulamalara bakmaya başladım. Daha sonra da kendi kendime “zaten Japonya’ya gitmek gibi bir hayalim yok ben kaldığım yerden devam etmeye karar verdim.” dedim. Zamanlardan devam edip arada sırada kelimelere bakıp bu dile olan ilgilimi bu şekilde besleyeceğim. Bu kadar uzun yazmamın sebebi başta da belirttiğim gibi motivasyonunuz ne kadar kuvvetiyliyse öğrenme süreciniz doğru kaynaklar eşliğinde hızlanacaktır. Sizin kitaplarınız ve youtubetaki videolarınız eşliğinde çalıştım. Ülkede bulunabilecek en kapsamlı kaynaklar olduğunu düşünüyorum.

  • Japon yazısını, özellikle de 漢字 öğrenmek gözü bozuk biri için daha da zor olabiliyor ama bu dilden keyif alıyorsanız zorluklara da katlanabilirsiniz bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir