Geleneksel Kore tatlıları

Bu yazıyı yazarken gerçekten "Olsa da yesek" dedim. İşte size geleneksel Kore tatlılarından bahsedeceğim.

geleneksel kore tatlıları
geleneksel kore tatlıları

Bu yazıyı yazarken gerçekten “Olsa da yesek” dedim. İşte size geleneksel Kore tatlılarından bahsedeceğim.

Gangjeong 강정

Gangjeong geçmişteki törenlerde de yenilen, geleneksel Kore şekerlemesidir. Su ile pirinç ununun yoğrulmasıyla, açılan hamurun kare parçalara ayrılmasıyla hazırlanmaya başlanır. Biraz bekletildikten sonra kızgın yağda kızartılır ve bala bulanır. ardından üstü susam gibi şeylerle süslenir. Pirinç unu kullanılmadan, jocheong (tahıl şurubu) kullanılmış sert fıstık parçalarından da yapılabilir. Gangjeong şekerlemesinin aslında çok çeşidi vardır çünkü içeriğine bağlı olarak değişir. (Fasulye, susam, tarçın vb kullanılabilir.) Her yaştan insanın beğendiği bir tadı vardır.

Tteok 떡

Kore Pirinç Keki de denir. Doğum günü ve evlilik törenleri gibi yerlerde yemek artık bir Kore geleneği haline gelmiştir. Malzemesine, pişirme şekline, yerine ve şekline göre birçok çeşidi vardır. Sakız gibidir. En popüler Tteok çeşitleri Songpyeon, İnjeolmi, Baekseolgi, ve Jeolpyeon’dur. 

Yugwa 유과

Hamur haline getirmek için pirinç ununun içki ile karıştırılmasıyla hazırlanmaya başlanır. Daha küçük parçalara bölünür ve kızgın yağda kızartılıp bal veya jocheong ile kaplanır. Yugwa’nın gevrek, ısırıldığında parçalanan ve eriyen bir yapısı vardır. Orijinal rengi beyazdır ama içine katılan malzemeye göre rengi değişebilir.

Jeonggwa 정과

Jeongwa da denir. Taze meyvelerin bal ile kaynatılmasıyla yapılır. Pişirme ve saklama süresi meyvenin yapısına göre değişir bu yüzden belirli bir sürede tüketilmesi gerekir. Ağaç kavunu, ananas, ayva gibi lifli meyveler Jeonggwa yapımında daha çok tercih edilir. Nilüfer, Japon turpu, havuç, ginseng, zencefil gibi bitki kökleriyle de yapılır. En güzel Jeonggwalar canlı renkli olanlardır.

Yakgwa 약과

Yakgwa yapılırken; buğday unu, susam yağı, bal, içki ve zencefil suyu hamur ile karıştırılır, sonra kızartılıp bala bulanır. Yumuşaktır. Boyutuna bağlı olarak değişir. Büyük boy olanına Dae-Yakgwa, orta boy olanına Jung-Yakgwa, küçük boy olanına ise So-Yakgwa denir. Kare olanına Moyakgwa denir. Kalıba konulup şekil verilmiş olanlara ise Dasikgwa denir. Geleneksel marketlerde ya da süpermarketlerde kolaylıkla bulunabilen bir tatlıdır.

Maejakgwa 매작과

Maeyeopgwa diye bilinir. Buğday unu öğütülmüş zencefil ile yoğrulur, ardından kesilip yukarıdaki şekil verilir. Yağda kızartılır ve bala bulanır. Üzerine de tarçın ya da çam fıstığı tozu serpilir.

Yeot 엿

Yeot, belirli tahılların mayalanmasıyla ve uzun süre boyunca kaynatılmasıyla oluşan geleneksel bir Kore tatlısıdır. Sıvı şuruplardan katı şekerlere kadar birçok şeyle yapılır. En ünlü çeşitleri arasında Pyeongchang’ın mısır şekeri, Ulleung-do Adası’nın balkabağı şekeri ve Changpyeong’un pirinç şurubu vardır. İçerisinde fıstık olanları da lezzetli ve ünlüdür.

Kore’de bu tatlıyla ilgili bir batıl inanç vardır. Sınavdan önce yerseniz yapışkanlığı dolayısıyla iyi sonuç getireceğine inanılır.

Tteok dışındaki tatlılar, uzun süre muhafaza edilebilir. Bunun nedeni jocheong kullanılmasıdır. Dondurucuda dondurulup yenileceği zaman bir miktar çıkarılıp oda sıcaklığına getirilebilir. 

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir