Çin’in Sevgililer Günü: Qixi Festivali

Niu Lang ve Zhi Nu'nun aşkıyla doğan Qixi Festivali açıklanmayacak bir biçimde Çin kültürüne bağlanmış romantik bir gündür.

Qixi Festivali
Qixi Festivali

Qixi (七夕) Festivali genellikle ‘Çin’in Sevgililer Günü’ olarak bilinir. 七夕 karakterleri parçalara ayrıldığında, aslında yedinci (七) gece (夕) anlamına gelmektedir. Doğrusu, bu romantik gün her zaman ay takviminin yedinci ayının yedinci gecesine rastlamaktadır. Bu demek oluyor ki festival günü genellikle kullandığımız miladi takvimde sürekli yer değiştiriyor. Bu yıl, Qixi festivali Ağustosun 7’sine rastlıyor. Gelecek yıl ise 20 Ağustosa rastlayacak.

Özellikle Çin’in daha Batılılaşmasından beri Çinli çiftlerin çoğu da 14 Şubat Sevgililer Gününü kutlamayı seçiyor. Bununla birlikte, Qixi Festivali açıklanmayacak bir biçimde Çin kültürüne bağlanmış romantik bir gündür.

Qixi Festivali Efsanesi

Han hanedanlığına dayanan bir halk hikayesinde iki aşığı temsil eden Vega ve Altair yıldızlarıyla astrolojiye dayanan köklerinin izini sürer. Halk hikayesinde Niu Lang sığırları güden ve çiftçilik yaparak yalnız yaşayan yakışıklı ve kibar biridir. Niu Lang dokumacı olan Zhi Nu isimli güzel bir kız ile evlendi. Zhi Nu kısa bir süre içinde iki çocuk doğurdu ve aile mutlu bir şekilde yaşadı. Zhi Nu’nun aslında cennet tanrıçasının yedinci kızı olduğunu ve Tanrıçanın Dünyaya gelerek bir fani ile evlenmesinden dolayı Zhi Nu’ya çok öfkeli olduğunu Niu Lang biliyordu.

Tanrıça kısa bir süre içinde Zhi Nu’yu buldu ve gökyüzünde bulutları dokuduğu önceki yerine geri dönmesi için onu zorladı. Niu Lang karısı götürüldükten sonra üzüntü ile doldu ve çocuklarıyla her gün yas tuttu. Onun üzüntüsünü gören Niu Lang’ıın öküzü konuşmaya başladı ve Niu Lang’a onu öldürürse ve postunu giyerse karısını bulmak için cennete uçabileceğini söyledi. Niu lang öküzün postunu giydi, çocuklarını aldı ve cennete uçmaya başladı. Ama Niu Lang, Zhi Nu ile buluşmak üzere olduğu anda Tanrıça onu fark etti. Daha sonra saç tokasını çıkarttı ve iki sevgilinin hiç karşılaşmayacağı bir şekilde gökyüzünde büyük bir nehir çizdi.

Birbirlerine olan bağlılıklarıyla harekete geçen, Saksağanlar her yılın bir gecesi, 7. Ayın 7. Gününde İki aşığın buluşabilmesi için büyük nehir üzerine bir köprü biçiminde uçuyor. Sonunda bu büyük nehir Samanyolu olarak adlandırılıyor. Bu özel gün ise Qixi festivali oluyor.

Qixi Festivali 1

Qizi festivali boyunca geleneksel kutlamalar

Modern günden beri, Qixi festivali çikolata, şarap ve düzinelerce gülle tamamlanan daha çok Batılılaştırılmış bir gün oldu. Geleneksel olarak, Qixi festivalinin birçok eşsiz gelenekleri var. Doğrusu, Qixi festivali âşık çiftler için de olduğu gibi bekâr kızlar için de aşağı kalmayan bir gündü.

İğne-İplik Takma Yarışmaları

Eski Çin’de, iğne işi bekâr kızlar için iyi bir eş olunmasında en arzu edilen niteliklerden birini simgelerdi. Yarışmalar evlenmemiş kadınlar arasında özel dokuz delikli iğneyi kimin geçirebileceğini görmek için düzenlenirdi. İlk denemede iğneyi geçirebilen kişilerin gelecek yıl için iğne işi yeteneğiyle kutsanmış oldukları söylenirdi.

ZHI NU ya tapınma

İğne işlerini, güzelliklerini ve evlilikteki gelecek beklentilerini koruması için Zhi Nu’ya dua eden bekar kadınlar gruplar halinde tapınakları ziyaret ederlerdi. Qixi gecesinde, kızlar çay, şarap, çiçek ve meyve adaklarını getirirdi ve sessizce yıldız Vega’ya doğru dua ederdi.

Öküzü Kutlama

Niu Lang ve Zhi Nu’n halk hikâyesinde öküzün büyük bir fedakârlıkta bulunduğundan beri, Qixi insanların geçimi için öküzün önemini kutlamak için bir vesileydi. Çocuklar sık sık yabani çiçeklerden çelenkler yapar ve onları öküzün boynuzlarına asarlardı.

Yıldız gözlemleme

Son olarak, Qizi festivali gece gökyüzündeki yıldızları gözlemeksizin tamamlanmaz. Bu günde İnsanlar Vega, altair ve ikisi arasında sembolik köprüyü oluşturan olan üçüncü yıldızı aramak için dışarı toplanacak ve eski hikayeyi yineleyecek. Bugün bile modern Çin’de insanlar hala Qixi gecesinde yıldızlara bakıyor. İnsanlar Aşk romantizm ve evliliğe ait saadeti arzu ettiğinden dolayı Niu Lang ve Zhi Nu’nun hikâyesi tekrar tekrar anlatılıyor.

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir