Çin tıbbında 5 eski terapi tekniği

Geleneksel Çin tıbbı 2000 yılı aşkın bir süre öncesine dayanır ve bitkisel ilaçlar, akupunktur ve masaj dahil çeşitli terapi tekniklerini kapsar.

Çin tıbbında 5 eski terapi tekniği
Çin tıbbında 5 eski terapi tekniği

Vücudunuzun her yerine iğne batırılmasını, kavanoz kullanarak sırtınızda yara oluşturulması ya da hastalığı tedavi etmek için cildinizin seramik bir kaşıkla kazındığını hayal edebiliyor musunuz? Bütün bunlar hastalığı tedavi etmeye yardımcı olduğunu inanılan geleneksel Çin tıbbında ortak uygulamalardır. Geleneksel Çin tıbbı 2000 yılı aşkın bir süre öncesine dayanır ve bitkisel ilaçlar, akupunktur ve masaj dahil çeşitli terapi tekniklerini kapsar.

Çin tıbbı, bedensel işlevleri ve ana organları bağlayan yollar olan meridyenler vasıtasıyla akan qi kavramı yani bedenin yaşam enerjisi etrafında döner. Çince bir kavram olan Qi, yin ve yang’tan etkilenir. Genel hatlarıyla nispeten gölgeli ve güneşli olarak çevirilen Yin ve Yang, hayatın bütün yönlerini etkileyen tamamlayıcı güçlerdir. Qi, en uygun sağlığa sahip olmak için kendisini Yin ve Yang üzerinden belli eder. Bedendeki Yin ve Yang miktarı bir ahenk içinde olmalıdır.

Geleneksel Çin tıbbının başka bir ilkesi 五行 (wǔ xíng) ya da 5 element teorisine dayanır.

5 element teorisi

Bu teori dünyayı 5 elemente böler : metal (金 jīn), tahta (木 mù), su (水 shuǐ), ateş (火 huǒ), ve toprak (土 tǔ). Beş element teorisinin bu yönleri terapi tekniklerini uygulamada kullanılır. Wu xing’in her bir elementi vücuttaki bir çift organa karşılık gelir.

Geleneksel Çin tıbbı etrafında bu yöntemlerin işe yarayıp yaramadığını kanıtlayan kesin bir bilimsel kanıt olmamasından dolayı bazı anlaşmazlıklar vardır. Yine de geleneksel Çin tıbbı, bugün Çince konuşan ülkelerde oldukça yaygındır. Tarihi ve kültürel kökenlerinden dolayı da dünyanın her yerinde alternatif tıbbın iyi bilinen bir şekli olmuştur.

Terapi teknikleri, kan dolaşımını geliştirme ve gerginliği yatıştırma yoluyla bedensel işlevleri düzenlemeye odaklanır.

İşte Çin tıbbında kullanılan terapi tekniklerinin birkaç farklı türünün tanıtımı :

1. AKUPUNKTUR, 针灸 (ZHĒN JIǓ)

zhen jiu akupunktur

Akupunktur, bedenin özel noktalarına bir süreliğine ince iğneler batırmayı gerektirir. İğneler, vücudun belirli bölümlerini ve işlevlerini bağlayan qi ve meridyenlerle ilgili akupunktur noktalarına yerleştirilir. Qi dengesizleştiğinde ve engellendiğinde hastalık ortaya çıkar. Hastalığın kökeniyle ilgili noktalara iğneler yerleştirerek qi’nin akışı eski konumuna getirilebilir.

Akupunktur yaygın olarak acıyı gidermek için kullanılır.

2. BARDAK ÇEKME, 拔罐 (BÁ GUÀN)

ba guan bardak cekme

Bá guàn, deride vakum oluşturmak için genellikle camdan yapılan küçük bardakları kullanan bir tekniktir. Vakum birçok yol ile oluşturabilir. Bir yöntem, alkolle ıslatılmış bir pamuk topunun yakılmasını ve bardağın içine yerleştirilmesini gerektirir. Sonra pamuk topu çıkartılır ve ısıtılmış bardak hızlıca deriye yerleştirilir. Bardağın içindeki hava soğudukça, cilt baskı tarafından çekilir. Bu da bardaklar çıkarıldığında ciltte hafif şişlik ve morarma oluşturur. Morarmalar tümsek halindeyken acı verici değildir ve tedavi genellikle rahatlatıcı bir deneyimdir. Akupunkturdaki iğneler gibi bardaklar da kan akışını uyarmak ve qi’yi dengelemek için belirli bölgelere stratejik olarak yerleştirilir.

Bardak çekme genellikle solunumsal sorunları tedavi etmek için kullanılır.

3. GUA SHA, 刮痧 (GUĀ SHĀ)

gua sha

Biliyor muydunuz? 1970’lerde birçok Çinli göçmen aile, çocuklarının cildinde gua sha’nın sebep olduğu kırmızı izler nedeniyle haksız yere çocuk istismarından suçlandılar. Bu uygulama, seramik bir kaşık, madeni para, hayvan kemiği ya da şekilli bir kaya parçası olabilen bir aletle yağlı cildi defalarca kazımayı içerir. Aletin düz kenarı hafif morartılar oluşturmak için omurga bölgesinden başlayarak ve meridyenler boyunca ilerleyerek cildi sıkıca okşar. Geleneksel Çin tıbbındaki diğer teknikler gibi, gua sha’nın bedenden toksinleri arındırdığına ve kan dolaşımını geliştirdiğine inanılır. Süreç acı verici olmasına rağmen amacı kan durgunluğunu ve gerginliği hafifletmek ve artan kan akışıyla kasları gevşetmektir.

Gua Sha, kronik ağrı ya da ateş gibi sorunlar için çare olarak kullanılır.

4. TUI NA, 推拿 (TUĪ NÁ)

tui na

Kelimenin tam anlamıyla “itme ve kavrama” anlamına gelen Tui na, sadece rahatlama sağlamaktan ziyade spesifik problemleri tedavi etmeye odaklanan iyileştirici bir masaj türüdür. Yoğurma, yuvarlama, baskılama ve ovalama dahil çeşitli el teknikleri kullanılır. Tui na genellikle, bedende özel bir bölgeye baskı uygulamak için parmakları, elleri ve dirsekleri kullanan bir teknik olan shiatsu (parmakla akupunktur)’yu içerir. Diğer terapi yöntemlerine benzer olarak tui na, noktaları ve meridyenleri hedefleyerek bedende qi’nin akışını düzenlemeyi amaçlar.

Tui na genellikle kas-iskelet durumlarını tedavi etmek için kullanılır.

5. KULAK MUMLARI, 耳烛 (ĚR ZHÚ)

er zhu kulak mumları

Kulak mumları, bazılarının eski Çin’den geldiğine inandığı alternatif bir tıp uygulamasıdır. Yukarıdaki diğer terapi tekniklerinden farklı olarak tıbbi araştırmalar bu sürecin hem etkisiz hem de tehlikeli olabileceğini gösterdi. Kulak mumları, içi boş bir mumun bir ucunu kulak kanalına yerleştirmeyi ve diğer ucunu negatif basınç oluşturmak için tutuşturmayı gerektirir. Bu tekniğin amacı kulak kiri ve birikintileri kanaldan çekerek kulağı temizlemektir. Kulağa mum koymanın iyi bir zehir giderme yöntemi olduğu söylentisi çürütüldü. Çalışmalar sadece kulak kirini dışarı atmaya etkisiz olduğunu göstermedi aynı zamanda sıcak mumun kulağa damlayabileceği ve kulağı yakabileceği için tehlikeli olduğunu da gösterdi. Ne yazık ki bu, kulak mumlarının tedavisi olarak düşünüldüğü belirtiler olan alerji, baş ağrısı ve soğuk algınlığını tedavi etmek için en iyi yöntem olmayabilir. Bu deliller ışığında pratisyenler artık bu terapi yöntemini kullanmıyor.

Ne düşünüyorsunuz? Bu alternatif terapilerden herhangi birini dener miydiniz? Eğer denemek isterseniz tecrübeli bir pratisyen bulmanızı öneririz. Eğer bunlardan birini daha önce denediyseniz bizi bilgilendirin! Deneyimlerinizi duymak isteriz.

Paylaş
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir