Dört Simge Sì Xiàng; Dört ana yönün koruyucuları

Dört Simge - Sì Xiàng, ekliptik boyunca Çin takımyıldızları arasında görünen ve dört ana yönün koruyucuları olarak görülen dört mitolojik yaratıktır.

Sì Xiàng
Sì Xiàng
Hakkında
  • Sì Xiàng mitolojik yaratıkları neler?
  • Sì Xiàng yaratıkları neyi temsil ediyor?

Dört Simge – Sì Xiàng, ekliptik boyunca Çin takımyıldızları arasında görünen ve dört ana yönün koruyucuları olarak görülen dört mitolojik yaratıktır. Bu yaratıklar Doğu’nun Mavi Ejderhası, Güney’in Vermilyon Kuşu, Batı’nın Beyaz Kaplanı ve Kuzey’in Siyah Kaplumbağası’dır. Yaratıkların her biri, bir ana yön ve renkle en yakından ilişkilidir ancak aynı zamanda yılın bir mevsimi, bir erdem ve Çin’in beş elementinden biri (odun, ateş, toprak, metal ve su) gibi diğer yönleri de temsil etmektedir. Her birine kendi bireysel özellikleri ve köken hikâyesi verilmiştir. Sembolik olarak ve manevi ve dini inancın bir parçası olarak, bu yaratıklar Doğu Asya kültür alanındaki ülkeler arasında kültürel olarak önemli olmuştur. Doğu’nun Mavi Ejderhası tahtayı, Güney’in Vermilyon Kuşu ateşi, Batı’nın Beyaz Kaplanı metali ve Kuzeyin Kara Kaplumbağası suyu temsil etmektedir. Bu sistemde beşinci prensip Dünya, Merkezin Sarı Ejderhası tarafından temsil edilir.

Çin mitolojik canavarları hoşunuza mı gitti? Aşağıdaki yazıları da seveceksiniz!

Qilin; Tek boynuzlu ejderha at

Çin ve Batı Ejderhalarının farkı

Sì Xiàng 1
Sì Xiàng 1

Mavi Ejderha

Mavi Ejderha (Qīnglóng), Çin mitolojisinde En Yüksek İlahiyat’ın Beş Formu’nun bineğini veya kitonik kuvvetlerini temsil eden Ejderha Tanrıları’ndan biridir. Tam olarak “Doğu’nun Mavi Ejderhası” olarak bilinmekte olup doğuyu ve ilkbahar mevsimini temsil etmektedir. Mavi Ejderha; medyada, feng shuide, diğer kültürlerde ve çeşitli mekanlarda Yeşil Ejderha ve Avalon Ejderha olarak sık sık anılır. Mavi Ejderha, Japoncada Seiryu, Korecede Cheongnyong ve Vietnamcada Thanh Long olarak da bilinir. Doğu Asya’da Eski Türklerde “Kök Luu” diye bilinirdi.

Vermilyon Kuşu

Vermilyon Kuşu (Zhūquè) tam olarak “Güneyin Vermilyon Kuşu” olarak bilinmekte olup güneyi ve yaz mevsimini temsil etmektedir.

Vermilyon Kuşu, beş renkli tüyleri olan bir sülüne benzeyen ve sürekli alevlerle kaplı kırmızı bir kuş olarak tanımlanır. Görünüşteki benzerlikler nedeniyle genellikle Fenghuang ile karıştırılır ancak ikisi farklı yaratıklardır. Fenghuang, ejderhanın imparator ile ilişkilendirildiği gibi imparatoriçe ile de ilişkilendirilen efsanevi bir kuş hükümdarken Vermilion Kuşu ise Çin takımyıldızlarının mitolojik bir ruhani yaratığıdır. Vermilyon Kuşu, Japoncada Suzaku, Korecede Jujak ve Vietnamcada Chu Tước olarak da bilinir.

Beyaz Kaplan

Beyaz Kaplan (Báih) tam olarak “Batı’nın Beyaz Kaplanı” olarak bilinmekte olup batı ve sonbahar mevsimini temsil etmektedir. Beyaz Kaplan, Japoncada Byakko, Korecede Baekho ve Vietnamcada Bạch Hổ olarak da bilinir.

Siyah Kablumbağa

Siyah Kaplumbağa (Xuánw) tam olarak “Kuzey’in Siyah Kaplumbağası” olarak bilinmekte olup kuzeyi ve kış mevsimini temsil etmektedir. Siyah Kamplubağa ismine rağmen genellikle bir yılanla iç içe geçmiş bir kaplumbağa olarak tasvir edilir. Dahası, Doğu Asya mitolojisinde her iki hayvanın da adı geçmez, bunun yerine çeşitli yerel telaffuzlarda “Kara Savaşçı” olarak bilinir. Siyah Kaplumbağa, Japoncada Genbu, Korecede Hyunmoo ve Vietnamcada Huyền Vũ olarak da bilinir.

Paylaş
User Avatar
Yazar: Nur
Merhaba, ben Nur. Sanat Tarihi, Dinler Tarihi ve mitoloji üzerine araştırma yapmayı ve yeni bilgiler edinmeyi seviyorum. Asya mitolojisi hakkında yazıyorum.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir