Japonya’da depremler hakkında bilmeniz gereken 7 şey

Eğer Japonya'da yaşamak istiyorsanız, depremlerin kaçınılmaz olduğunu bilmelisiniz.

japonya depremi
japonya depremi

1) Japonya’da ne sıklıkla deprem meydana gelir?

Japonya’da deprem yaşanmayan yer yoktur. Japonya Ulusal Hava Servisi’nin bilgilerine göre, 2001-2011 arasında, her yıl yaklaşık 4800 deprem meydana gelmiş. Bu çok büyük bir sayı gibi görünebilir, ancak gerçekte bu depremlerin çoğu çok küçük olduğundan hissetmeyiz bile. Ancak, yılda birkaç kez hareket ettiğimiz – hissedebildiğimiz depremler meydana gelebilir.

2) Depreme karşı nasıl hazırlanabiliriz?

Japonların çoğunluğu evlerinde hayatta kalma kiti bulundurur. Sizin de içinde el feneri, radyo, ilk yardım kiti ve 2-3 gün yetecek kadar su ve erzak olan bir hayatta kalma kiti – deprem çantasına sahip olmanız gerek. Telefon şarj cihazı, ekstra piller ve ıslak mendiller de işe yaşayabilir. Eğer bir apartmanda yaşıyorsanız, düşmelerini engellemek için ev eşyalarını duvara sabitlemenizi öneririz.

3) Depremden sonra nasıl bilgi alabiliriz?

Deprem meydana geldiği zaman, elektrik dahil her şey kesilir. Bundan dolayı, taşınabilir bir radyoya sahip olmak çok önemli.

Geçtiğimiz yıllarda Japonya’da yaşanan, son zamanların en büyüklerinden olan 2011 depreminde, insanlar akıllı telefonlarıyla Twitter’dan da bilgi alabilmişti.

4) Depremin büyüklüğünü nereden anlayabiliriz ?

Depremin kuvveti, “shindo” ile ölçülüyor. Shindo 1, en zayıf seviyedir ve hareket ettiğinizi zor anlarsınız. Shindo 2 ile 4 arasında hareketlilik daha da hissedilebilir, fakat eşyalarınızı raflardan düşürecek kadar kuvvetli değildir. Shindo 5 ve daha yüksek seviyelerde, hareketlilik çok daha şiddetli olabilir. Bardaklar, raftaki eşyalar, ağır eşyalar düşebilir, bu sebeple çok daha dikkatli olmak gerekir.

5) Ailenizi nasıl bulacaksınız?

Deprem yaşandığında, insanlar ailelerinin güvende olup olmadığını öğrenmek için telefona sarılırlar. Bundan dolayı şebekelerde yoğunluk oluşabilir ve telefon aramaları başarısız olabilir. Yine de bazı depremzedeler, telefon bağlantısının depremden sonra 30 dakika gibi bir süre çalışır durumda olduğunu söylemişlerdir. Diğer taraftan, olası bir depremde, ailenizle nerede buluşacağınız konusunda beraber karar vermelisiniz.

6) Bölgenizde ki belirlenmiş tahliye bölgelerini kontrol edin.

Eğer Japonya’da yaşıyorsanız, tahliye bölgelerini kontrol etmeniz çok önemli. Bu bölgeleri internetten görebiliyorsunuz. Ayrıca oraya nasıl ulaşacağınızı hakkında da bilgi almayı unutmayın.

7) Deprem meydana gelirken ne yapmalıyız?

Zeminin sert şekilde hareket ettiğini hissederseniz, vücudunuzu korumak için bir masanın altına girin. Ve panik yapmayın. Eğer yemek pişirirken yakalandıysanız, ocağı hemen söndürün ve eğer yapabiliyorsanız sallantıdan sonra çıkış için bir pencere açın. Ancak deprem meydana gelirken dışarı çıkmamalısınız. Evde durmak daha güvenlidir. Birçok depremzede banyoda, tezgah altlarında su bulundurmanın, depremden sonra ihtiyacınız olduğunda işe yaradığını belirtmiş.

Evinizden çıkarken, elektrik şartellerini ve diğer vanaları kapattığınızdan emin olun. Çünkü deprem meydana geldikten sonra elektrik geldiğinde, kapatılmayan şartellerden ve vanalardan dolayı yangın çıkma ihtimali yüksek. Eğer deprem yaşanırken dışarıdaysanız, kafanızı koruyun ve binalardan uzak durmaya çalışın.

Sonuç olarak;

Eğer Japonya’da yaşamak istiyorsanız, depremlerin kaçınılmaz olduğunu bilmelisiniz. Japonya’da herhangi bir yerde büyük bir deprem olma riski her zaman vardır. Tabii ki Japonlar nasıl hazırlanıyorsa ve bu depremlerden korunabiliyorsa, sizin de bu depremlere önceden hazırlanmak için yapabileceğiniz birçok şey var.

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir