Goguryeo Krallığı 고구려; Yüzlerce yıl hüküm sürmüş imparatorluk

Goguryeo Krallığı MÖ 37 ve MS 668 tarihleri arasında Kore yarımadasında 705 yıl boyunca hüküm sürmüş bir imparatorluktur.

Goguryeo Krallığı
Görsel: huni1013.tistory
Hakkında
  • Goguryeo Krallığını kim kurdu?
  • Goguryeo Krallığında yaşam nasıldı?
  • Goguryeo Krallığını nasıl yok oldu?

Kore yarımadasında yüzyıllarca hüküm sürmüş imparatorluk… Döneminin süper gücü…

Goguryeo Krallığı MÖ 37 ve MS 668 tarihleri arasında Kore yarımadasında 705 yıl boyunca hüküm sürmüş bir imparatorluktur. Ancak, modern tarihçilere göre Goguryeo’nun 2.yüzyılda kurulmuş olma ihtimali daha yüksektir.

Kore tarihi ilginizi çekiyorsa şu yazı da ilginizi çekebilir.

Kore Kraliyet Ailesi – House of Yi

Goguryeo Krallığının kuruluşu

Kore tarihi için son derece önem taşıyan ve 12. yüzyılda yazılmış olan Samguk Sagi incelendiğinde Goguryeo’nun MÖ 37 yılında Buyeo’lu bir prens olan Jumong tarafından kurulmuş olduğu anlaşılır. Jumong  tarafından kurulan imparatorluk Kore tarihinin en büyük imparatorluğu unvanına da sahiptir. Ayrıca,  3.5 milyon nüfusunun olduğu öngörülmektedir. İkinci yüzyılda Han Hanedanı tarafından işgale uğrayan yarımadada insanlar farklı bölgelere göç etmeye başlamıştır ve bu insanlar Jumong tarafından biraraya getirilip yeni bir imparatorluk kurulmuştur. Jumong, Çin’de bulunan Mançurya’yı ve Kuzey Kore sınırlarını içeren alanı işgal ettikten sonra devlet kurulmuştur. Üç Krallık Dönemi olarak adlandırılan dönemin içerisinde Goguryeo Krallığı da gösterilmektedir. Bu dönemde aynı zamanda Silla ve Baekje İmparatorlukları da var olmuş ve Gaya İmparatorluğu da önemli bir yer tutmuştur.

Goguryeo Krallığında yaşam

Goguryeo’da insanların sanatsal aktivitelerden hoşlandığı bilinmekte ve bunun yanısıra güreşin de önemli bir spor olarak görüldüğü belirtilmektedir. Doğu Asya’daki diğer birçok krallık gibi, Goguryeo’da da Çince karakterler kullanıldı ve klasik Çince yazıldı. Goguryeo dilinden yalnızca birkaç kelime günümüze ulaşmıştır. Koreli dilbilimcilerin çoğu Goguryeo dilini, Gojoseon’u takip eden Üç Krallık’tan Altay dillerine en yakın dil olarak kabul eder.

Goguryeo halkı, tıpkı Üç Krallık’ın diğer kültürleri gibi, modern hanbok’un bir öncülünü giydiler. Duvar resimleri ve eserler, ayrıntılı beyaz elbiseler giyen dansçıları tasvir etmekte ve dönem hakkında oldukça kritik bilgileri yansıtmaktadır. Goguryeo’da pirinç ve arpayı yemeklerde önemli bir yere sahipti. Yemeklerde genellikle baharatlı bir et olan maegjeok pişirilirdi.

Goguryeo Krallığını nasıl yok oldu?

Peki nasıl oldu da bu süper güç düştü?

Goguryeo’nun güneybatıdaki müttefiki Baekje, 660 yılında Silla-Tang ittifakına yenildi; muzaffer müttefikler sonraki sekiz yıl boyunca Goguryeo’ya saldırılarına devam ettiler. Bu arada 666’da Yeon Gaesomun öldü ve üç oğlu arasında iç savaş çıktı. Silla-Tang sonunda bir dizi kıtlık ve iç çekişmeden muzdarip olan yorgun krallığı yendi. Goguryeo İmparatorluğu 668’de düştü. Tang güçleri Goguryeo’nun son kralı Bojang’ı yakalayıp sürgüne gönderdi. Böylece Silla, 668’de Kore Yarımadası’nın çoğunu birleştirdi.

Sorulara Cevaplar

Goguryeo Krallığını kim kurdu?

Samguk Sagi incelendiğinde Goguryeo’nun MÖ 37 yılında Buyeo’lu bir prens olan Jumong tarafından kurulmuş olduğu anlaşılır.

Goguryeo Krallığında yaşam nasıldı?

Sanatsal aktiviteler ve spor yoğunluktaydı. Yazıda Çince karakterler kullanıldı. Halk Hanbok benzeri kıyafetler giyerdi. Yemeklerde genellikle pirinç ve arpa kullanılırdı.

Goguryeo Krallığını nasıl yok oldu?

Silla-Tang tarafından yenilmiştir. Krallığın kurduğu ittifak yenilmiş, arkasından iç savaş çıkmış, sonrasında oluşan kıtlık ve iç çekişmeler sonucunda Goguryero krallığı, yani dönemin süper gücü 668 yılında tamamen düştü.

Paylaş
User Avatar
Yazar: Berfinn Öğrenci
Merhaba, ben Berfin Kaya. 2017 yılından beri Asiology sitesinde Kore ile ilgili içerikler yazıyorum. Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisiyim. Aynı zamanda da Hacettepe Uzakdoğu Dilleri ve Kültürleri Topluluğu başkanıyım. Yeni içerikler için takipte kalın!
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir