Go oyununun püf noktaları 5

Önceki pozisyonlardan birine dönecek olursak, eğer beyaz savunma yapmasaydı siyahın onun işaretli iki taşını yakalayabileceğini söylediğimizi hatırlayabilirsiniz.

Go oyununun püf noktaları 5
Go oyununun püf noktaları 5

Go oyununda merdiven

Önceki pozisyonlardan birine dönecek olursak, eğer beyaz savunma yapmasaydı siyahın onun işaretli iki taşını yakalayabileceğini söylediğimizi hatırlayabilirsiniz.

Go oyununun püf noktaları 5-1

(Beyaz, siyahın yukarı kısımdaki alanını kırmak yerine tepeye oynamıştı). Şimdi size bu saldırıyı beyaz taşlar üzerinde göstereceğiz.

Go oyununun püf noktaları 5-2

Öncekinden farklı bir şekilde, saldırı beyazı tahtanın kenarından uzaklaşmaya itiyor. Bu durumda beyazın yakalanmadan önce kaçabileceği bir sürü alanı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak siyahın hareketi beyazı atariye düşürür ve bu durumda sadece bir hareket alanı kalır.

Go oyununun püf noktaları 5-3

Tekrar küçültülmüş alana odaklanacak olursak, beyazın 2 taşlık gurubuna bir taş daha ekleyerek kaçmaya çalıştığını görebilirsiniz. Ancak oluşan 3 taşlık gurubun da sadece 2 hareket alanı vardır. Siyah beyazı tekrar atariye düşürmek için oynayacağı nokta konusunda dikkatli olmalıdır.

Go oyununun püf noktaları 5-4

Eğer siyah bu noktaya oynarsa beyazı açıklığa yani güvenli bir alana itmiş olur.

Go oyununun püf noktaları 5-5

4 taşlık beyaz grup artık 3 hareket alanına sahiptir ve siyahın bir sonraki hareketiyle atariye düşürülemez. Yani siyah yanlış bir hamle yapmıştır. Tahta üzerinde hareket edecek taşların yönünü dikkatli seçmek önemli bir Go kuralıdır. Siyahın oynamış olabileceği doğru yön şöyle gösterilebilir…

Go oyununun püf noktaları 5-6

Beyaz gurubun tepe kısmındaki atariyi oynarken siyah beyazı sola doğru itmeye başlar. Tekrar beyazın tek hareket alanı ve tek kaçış rotası kalmıştır.

Go oyununun püf noktaları 5-7

Beyaz grubunu genişlettiğinde 3 yerine 2 hareket alanı olur. Siyah beyazı atariye düşürmeye devam edebilir. Bu “merdiven” olarak bilinir.

Go oyununun püf noktaları 5-8

Tüm tahtaya bakarsak, merdiven oluşumunu diğer taşlarla birlikte görebiliriz. Eğer beyaz taşlarının merdivenle yakalanabileceğini fark ederse, bununla uğraşarak zaman kaybetmez. Yapabileceği daha iyi bir hamle vardır.

Go oyununun püf noktaları 5-9

Beyaz şu 3 şeyi yapabilir:

1)      İşaretli iki taşın şu an kurtarılamayacağını kabul etmek

2)      Onun yerine başka yere oynamak

3)      Merdiveni bir şekilde olumsuz etkileyecek bir hamle yapmak

Beyaz bu hamleyle bunları yapmaya çalışacaktır. Bir sonraki görüntüde, eğer siyah iki taşı yakalayamazsa merdiveni nasıl kırdığını göreceksiniz.

Go oyununun püf noktaları 5-10

Siyah işaretli taşları istediği zaman ele geçirebileceğini düşünür bu yüzden köşeden kuşatma hamlesini yapar. Ama devamında merdivenin işlevini yitirdiğini göreceksiniz.

Go oyununun püf noktaları 5-11

Bu sefer, beyazın atari savunmasıyla siyah işaretli taşını atariye düşürür. Artık savunma yapması gereken siyahtır…

Go oyununun püf noktaları 5-12

Siyah savunmaya geçtiği için beyaz atariye düşmeyeceği bir zaman aralığına sahip olur.

Go oyununun püf noktaları 5-13

Beyaz grubunu kenardaki taşlara bağlar, artık 5 hareket alanına sahiptir. Bu esnada siyaha birçok noktadan saldırılabilir.

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir