Shinkansen’in 50 yılı

Japonya denince akla gelen şeylerden biri de Fuji Dağı'nın önünden geçen, beyaz rengiyle pırıl pırıl parlayan shinkansen'dir.

shinkansen
shinkansen

Japonya denince akla gelen şeylerden biri de Fuji Dağı’nın önünden geçen, beyaz rengiyle pırıl pırıl parlayan shinkansen’dir (Hızlı tren). 1 Ekim 2014, shinkansenin 1964’te Tokyo-Osaka seferlerine başlamasının 50. yıldönümü. Shinkansenin ilk seferi Tokyo olimpiyatlarına denk gelir. Birisi Tokyo’dan ötekisi Shin-Osaka istasyonundan iki tren kalktı ve saatte 222km/h hızla karşı istasyonlara vardı. Bu olay Japonya’nın Dünyanın en gelişmiş teknolojilerinin arasına girmesini sağladı.

Shinkansen’in 50 yılı 1

Yüksek hızlı raylı sistem ağının fikrinin arkasında, Baş Mühendis Hideo Shima ve Japon Demiryolları Başkanı Shinji Sogou vardır. O zamanlarda Amerika ve Avrupa ülkelerinde yatırımlar daha çok hava ve karayollarının gelişimine yapılıyordu ancak Shinji Sogou demiryollarının Japonya’nın dağlar bakımından zengin coğrafyasına daha uygun olduğuna derinden inanıyordu ve bu fikri doğrultusunda hükümeti demiryollarının gelişimine yatırım yapmaya ikna etti.

Shinkansen’in 50 yılı 2

İlk “0 serisi shinkansenler” sarsılmaları ve titreşimleri en aza indirmek için geniş ve 400 metrelik tek parça rayların üzerinde gidiyordu. Bu trenler uçaklardaki gibi mühürlü pencerelere ve gelişmiş süspansiyon ve aerodinamiğe sahipti. Bu trenler, klasik trenlerdeki bütün vagonları çeken lokomotif sistemi yerine her vagonun kendi elektrik motorunun olduğu yeni bir sisteme sahipti. 0 serisi mermi trenler, klasik trenlerin 6 saatte aldığı Tokyo-Osaka arsındaki Toukaidou hattını 4 satte alıyordu. Bu hat Nozomi shinkansenlerinin kullanılmaya başlamasıyla 2 saate indi. Trenlerin mümkün olan en yüksek hızlara çıkmasını sağlamak için 3000 den fazla köprü ve 67 tünel kullanılarak mümkün olan en düz hat oluşturuldu.

Shinkansen’in 50 yılı 3

Shinkansenin gelişimi 320 km/h hıza ulaşabilen yeni modellerle devam etti ve Fransız TGV ve Alman ICE trenlerini geçerek dünyanın en hızlı trenleri ünvanını elde etti. shinkansenin gelişimin sıradaki basamağı ise trenin mıknatısların üzerinde hareket ettiği MagLev (Magnetic Levitation) teknolojisi olacaktır. Bu yeni Chuo shinkansenlerinin Tokyo ve Nagoya arasında 500km/h’tin üzerinde bir hızla hareket etmesi planlanmaktadır. Bu şekilde Tokyo-Nagoya arası 104 dakikadan 40 dakikaya düşürülmesi hedeflenmektedir.

Shinkansen Japonya’da kullanılmasının 50. yılında -havayollarının fiyatları düşürmesine rağmen- Japonya’daki en iyi ulaşım sistemi olarak yerini korumaktadır.

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir