Sesiyle huzur bulacağınız Çin enstrümanları

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Çin'in de kendine özgü enstrümanları vardır.

pipa 琵琶
pipa 琵琶

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Çin’in de kendine özgü enstrümanları vardır. Bu enstrümanların tarihi yüzyıllar öncesine dayanabilir ayrıca müzikte geleneksel bir etkiye de sahiptirler. Gelin sesini bir kez duyduğunuzda bağımlısı olacağınız müzik aletlerine bakalım.

Erhu (iki telli keman)  二胡

erhu 二胡

Erhu (ya da Çinli kemanı), iki telli bir yaylı müzik aletidir. Tarihi 1000 yıl önce Tang Hanedanlığı’na dayanır. Erhu, küçük müzik grupları ve büyük orkestraların yanı sıra solo performans olarak da kullanılabilir. Çin’deki birçok etnik grup tarafından kullanılan en popüler yaylı çalgılardan biridir. Bugün Erhu, Çin’de, Tayvan’da, Hong Kong’da, Singapur’da bazı ilkokullarda ve üniversitelerde öğretilmektedir.

Guzheng (Çin Kanunu) 古筝

guzheng 古筝

Guzheng, Çin’de kanuna benzer bir çalgıdır. 18-23 veya daha fazla tel ve hareketli köprülerden oluşur. Savaşan Devletler Döneminde (M.Ö. 475-221) icat edildiğine inanılır. Sahne sanatçısı doğru parçaları tellerin sağ eliyle çekerek ve sol ile titreşim üretmek için köprünün sol tarafındaki dize bastırır. Şelale, gök gürültüsü ve hatta doğal kırsal duyguyu uyandıran sesler oluşturabilir.

Bambu Flüt (Çin bambu flütü) 笛子

bambu flüt 笛子

Bambudan oluşur, gövde altı parmak deliği, bir darbe deliği ve aralarında bir ince zarla kaplı bir ekstra delik bulunur. Klasik bir Çin müzik aleti olup, pek çok türde Çin müziğini kullanmaktadır. Ayrıca diğer müzik aletlerinden daha kolay yapıldığı için Çin halkı arasında çok popülerdir.

Suona 唢呐

Suona 唢呐

Suona, Laba olarak da bilinir, çift sazlı ahşap sarkaçtır. Yüksek sesli ve yüksek tonlu ses üretebilir ve özellikle Çin’in kuzeyindeki geleneksel müzik topluluklarında yaygın olarak kullanılır . Düğün ve cenaze törenlerinde Sheng, davul ve diğer enstrümanlarla birlikte yalnız veya birçok kez çalınabilir.

Büyük Davul 大鼓

büyük davul 大鼓

Büyük Davul genellikle içi boş bir kap üzerine deri vb. gerilerek yapılır. Sanatçı, davulu çalmak için iki bambu veya ahşap sopa kullanır. Eski çağlardan günümüze kadar Big Drum her zaman ülke çapında insanlar tarafından sevilen bir halk müziği aleti olmuştur. Çin’de kutlama, askeri, eğlence ve festival vb. durumlarda çokça kullanılır.

Xiao 箫

Xiao 箫

Xiao, bir ucunda darbe deliği olan bir dikey flüttür. Genellikle koyu kahverengi bambudan yapılır ve hem solo hem de oda müziği topluluklarına uygun zarif ve yumuşak ses üretebilir. İlk Xiao’nun Han Hanedanlığı döneminde Güneybatı Çin’in Çingan halkı tarafından kullanıldığına inanılmaktadır.

Hulusi 葫芦丝

hulusi 葫芦丝

Hulusi, Güneybatı Yunnan eyaletlerinde Dai ve Yi azınlıkları arasında çok popüler olan özgür bir saz solosu aracıdır. Üç bambu boru ve kabak sandığı; Merkez boru parmak delikleri ve dışta iki boru vardır. Hulusi, çok saf, klarnet benzeri bir sese ve yumuşak ve yumuşak duygular ifade etmek için kullanılır.

Pipa (Çin lümü) 琵琶

pipa 琵琶

Pipa, dört telli bir Çin müzik aletidir. 16 perdesi ve armut biçimli ahşap bir gövdesi vardır. Savaşlarla ilgili büyük gerginlik tasvir etmede veya üzgün şarkılarda kullanılır. Pipa’nın Çin’de uzun bir geçmişi vardır ve yaklaşık iki bin yıl önce Çin’de var olduğu düşünülmektedir.

Sheng 笙

Sheng 笙

Sheng, üflemeli bir çalgıdır. Genellikle birbirine bağlantılı 17 bambu borudan yapılır. Tarihi M.Ö. 1100 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bu ağızdan üflemeli müzik aleti keyifli, lirik bir sese sahiptir ve geleneksel olarak Suona’ya yada Bambu Flüte eşlik eder.

Guqin 古琴

Guqin 古琴

Guqin yedi telli kanun benzeri çalgıdır. Ne kadar Guzheng’e benzese de Guzheng gibi hareketli parçaları yoktur. 3000 yıllık bir geçmişi vardır. Eski Çin’de, akademisyenler tarafından ruh yükseltme aracı olarak tercih edilmiştir. Çoğu kez Çinliler tarafından “Çin müziğinin babası” olarak görülüyor ancak Guqin’in müzik eğitimi gerçek anlamda hiç kimseye ulaşmadığı için sadece çok az sayıda sanatçı çalabiliyor.

Paylaş
User Avatar
Yazar: Elif Aksu
Takip:
Merhaba ben Elif, kendimi bildim bileli Japon, Kore ve Çin kültürüyle ilgileniyorum. 2017den beri Asialogy'de yazılar yazıyorum. Ankara Üniversitesi Laborant ve Veteriner Sağlık öğrencisiyim. Vakit buldukça anime, dizi ve filmler hakkında yazılar yazıyorum.
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir