Kimono Japonya’nın sembolü

Japonya'da asırlar boyunca değişiklik göstermiş, gidilecek yere,yaşa vb. şeylere uygun olarak giyilen kimonolar vardır.

kimono japonyanın sembolü
kimono japonyanın sembolü

Japonya’nın geleneksel kıyafeti Kimonoyu bilmeyen yoktur sanırım. Kelime anlamı ile 着物 Giymek-Şey karakterlerinden oluşmaktadır. Kıyafet olduğunu kelimenin içindeki karakterden de anlayabiliyoruz.

Çeşit Çeşit Kimono!

Japonya’da asırlar boyunca değişiklik göstermiş, gidilecek yere,yaşa vb. şeylere uygun olarak giyilen kimonolar vardır. Kimono’nun doğuşu Heian Döneminde (M.S. 794-1192) Kyoto’da olmuştur. Bu dönemde erkekler de kadınlar da alt kısımlarına beyaz Kimono giymişlerdir. Buna Kosode (Tek Parça) denir. Bunun üzerine Hakama giyilir. Hakama, etek kısmıdır. Belden aşağı geniş etektir.

Zaman ilerledikçe kadınlar Kosode’nin üzerine kimono giymeye başladılar. Yazın 5 parça, kışın 20 parça kıyafet giydiler.  Kosode, şimdiki Kimono’nun atasıdır. Kamakura Dönemi(1192-1333) ve Muramachi Dönemi(1333-1573) bu dönemlerde kadınlar Hakama giymiyorlardı. Güzel Kosodeler giyiyorlardı ve bellerine kemer yaptılar. Adzuchi-Momoyama Döneminde (1573-1603) Kosode’nin üzerine bir parça Kosode giyiliyordu.

Edo Dönemi ( 1603-1868) bu dönem oldukça uzun olduğu için giyilen Kimono çeşitleri de bir o kadar fazladır.

Edo Dönemi bittiğinde günümüz Kimonosu oluşmuştur. Kimono, kemer vb. unsurlar benzerdir. Meiji Dönemi(1868-1912) bu dönem kırılma dönemidir. Bu dönemde Avrupa’dan birçok insan Japonya’ya gelmiştir.  Batının kıyafetlerini gören Japonya kıyafetlerinde hafifçe değişime uğramaya başlamıştır. Ancak Meiji dönemi de Taishou Dönemi(1912-926) bu dönemde Kimono giyen insan sayısı fazlaydı. Günümüzde Japonlar çok fazla Kimono giymiyorlar. Batı tarzı kıyafet giyen insan sayısı fazladır.

kimono-japonyanin-sembolu-1

Peki Japonlar ne zaman Kimono giyiyorlar?

Miyamairi: Şinto inancına göre yapılan bir seremonidir. Miyamairi, kelimenin tam anlamıyla “tapınak ziyareti”dir, Japonya’da yeni doğan bebeklerin bir geçiş ayinidir “ilk tapınak ziyareti”. Miyamairi, doğumdan 30 ile 100 gün sonra gerçekleşir. Ünlü türbeler, haftada yüzlerce miyamairi gerçekleştirir. Bazı tapınaklar hafta sonları saat başı töreni yapar, bu tören yaklaşık 10.000 yendir. Bebeğin yakın ailesi ve dedesi katılıyor. Bir Shinto rahip bebeğin duasını yapar. Törenin sonunda herkes kırmızı ahşap bir fincandan bir yudum yudum alır. Genellikle, aile törenden sonra öğle yemeğine gider ve ilk profesyonel fotoğrafları için bebeği alır.

七五三 Shichi-Go-San

Kasım ayında gerçekleştirilen bu festivaldir. 3 yaşındaki kız çocuğu, 5 yaşındaki erkek çocukları ve 7 yaşındaki kız çocukları bölgelerindeki Tapınağa giderler. Kötü şansı kovmak için yapılmaktadır. Tapınağa gidilir, dua edilir ve fotoğraf çekilinir.

成人式 Seijin-Shiki 20 Yaş Kutlamaları

Ocak ayının 2.haftası cumartesi günü kutlanır. Bu artık çocuk olmadıkları,yetişkin oldukları anlamına gelmektedir. Artık sigara kullanabilir, alkol(sake) içebilirler.

大学の卒業式 Daigaku no Sotsugyou Shiki Üniversite Mezuniyet Töreni

Mart Ayında yapılmaktadır.

結婚式 Kekkon Shiki – Evlilik Töreni

Gelinin giymiş olduğu kıyafetin adı Uchikake (打ち掛け)’dir. Anne tarafı ise Siyah Kimono giymektedir. Sadece gelinin babası batı tarzı kıyafet giyer.

七夕 Tanabata – Yıldız Festivali

Bu benim Japon kültüründe en sevdiğim şeylerden bir tanesi. Aslında hepimizin bildiği bir gün. Anime ve filmlerde özellikle Romantik filmlerde mutlaka gördüğümüz bir dönemdir. 7.ayın 7.sinde kutlanan bu festival aşıkların birbirlerine itiraf etmesi için özel bir gündür. Oldukça renkli görüntülerin olduğu Tanabata Festivalinde romantik anlarda yaşanmaktadır. Çin efsanesine dayanan romantik bir hikayedir. Japonlarda bu günde Kimono giyer ve eğlenirler.

Havai fişek gösterilerinin olacağı günde Kimonoları giyerler ve çimlere oturarak bu güzel görsel şovu seyrederler.

Kimono günümüzde Japonya’da eskiye oranla çok giyilen bir kıyafet değildir. Özellikle geleneksel bölgesi olan Kyoto da görmek mümkün. Bu güzel kıyafetin fiyatları oldukça pahalıdır ancak giymek isteyenler için kiralama yapmakta mümkündür.

Kimono ile gezerken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

1. Kimononun yaka kısmı sağ yaka önde kalınacak şekilde giyilmesi gerekmektedir.

2. Otobüste giderken bir yerlere tutunurken dirseğinize kadar açılması yanlış olur. Sadece bilek kısmınız görünmesi gerekir.

3. Saçlarınız açık bir şekilde olmaz. Toplamamız gerekir.

4. Yürürken yavaş ve dar adımlar atmamız lazım. Rahat yürümek olmaz.

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir