Japon festivalleri

Evet şimdi festival zamanı! Sıra geldi Japon Festivallerine.. Biz anime severler bu festivallerin birçoğuyla izlediğimiz animelerde ya da okuduğumuz mangalarda karşılaşmışızdır.

japon festivalleri
japon festivalleri

Evet şimdi festival zamanı! Sıra geldi Japon Festivallerine.. Biz anime severler bu festivallerin birçoğuyla izlediğimiz animelerde ya da okuduğumuz mangalarda karşılaşmışızdır. Şimdi bunları tek tek inceleyelim bakalım hangi festivale ne denirmiş, ne zaman ve nasıl kutlanırmış :))

Setsubun Festivali – Fasulye serpme festivali

Eski Japon takvimine göre bahar başlangıcının arifesi kabul edilen bu Festival her yıl 3 ya da 4 Şubatta kutlanır. İnsanlar kötü ruhları uzaklaştırmak için toprağa, ev veya tapınakların etrafına kavrulmuş soya fasulyesi serper.  Fasulyeler serpilirken “Oni wa soto! Fuku wa uchi!” yani “Şeytan-kötü ruh- dışarı, mutluluk içeri”  şeklinde bağırılır. Soya fasulyesinin kötü ruhları kaçırttığı ve insanlara uğur getirdiğine inanırlar. Çin burçlarına göre doğum günleri, içinde bulunulan yılın burcunun bir gününe denk gelen insanlar seçilir (misal 2012 ejderha yılı, ejderha burcundan olanlar seçiliyor.) ve bu kişiler bir tapınakta toplanıp tapınaktan kalabalığa soya fasulyeleri atarlar. Daha sonra tapınaktan atılan fasulyelerden herkes kendi yaşı kadar fasulye yer.

Setsubun Festivali’ni kutlamak için en iyi yerlerden biri dev bir şenlik ateşi festival gecesi düzenlenen Kyoto Yoshida Tapınak imiş gençlik bilginize!

setsubun festivali

Hinamatsuri – Kız çocukları festivali (3.ayın 3’ü)

Bu festival kız çocuklarının mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesini dilemek için her yıl 3 Martta kutlanır. Bu festival için sergiledikleri minyatür bebeklerden dolayı Bebek Festivali de denir. Küçük kız çocukları bulunan aileler, eski saray kostümü giymiş, bu festivale has minyatür bebekleri basamaklı bir rafta şeftali çiçekleri ile bir hafta boyunca sergilerler. Sergilenen minyatür bebeklerde; kral ve kraliçe, yardımcıları, hizmetkarları ve çalgıcılar figür edilir. Bebeklere pirinç krakerleri ve geleneksel yemekler sunulur. Bu festivali kutlamak için aileler evlerine akrabalarını davet ederler.

hinamatsuri festivali

Kodomo no Hi – Çocuklar Günü (5.ayın 5’i)

Bu günün eski adı Tango no Sekku (japon zambağı) imiş ve mevsimsel bir festival olarak kutlanırmış. Eskiden bu günde insanlar süsen çiçeği ile kötü ruhları uzaklaştırırlarmış. Erkek çocuklarının sağlıklı büyümesi dilenirmiş ve erkek çocuğu olan aileler dışarı koinobori denilen sazan balığı flaması asar, savaşçı miğferi ve zırhı sergilermiş. Ama günümüzde bu etkinlik tüm çocuklar için Mayıs ayının 5’inde kutlanmaktadır. Tıpkı Hinamatsuri de olduğu gibi bu festivale özel minyatür miğferli, zırhlı oyuncak bebekler vardır. 5 Mayısta aileler bu bebekleri evlerinde sergilerler.

Sazan balığı asmalarındaki sebep; sazan balığının güçlü akıntılara karşı iyi yüzen bir balık olmasıymış. Asılan flamalar erkek çocuklarının başarılı, kendine güvenen ve güçlü olmalarını sembolize etmekteymiş.

kodomo no hi festivali

Tanabata Festivali – Yıldız Festivali (7.ayın 7’si)

Bu festival Japon inanışlarıyla Samanyolu’nun iki ucunda yer alan ve yılda bir kez 7 Temmuzda bir araya geldiğine inanılan Atlair (sığırtmaç yıldızı) ve Vega (dokumacı yıldızı) hakkındaki Çin efsanesini birleştirmektedir. Beş farklı renkte şerit şeklindeki kağıtlara yazılır ve bu dilekler bambu dallarına asılır. Bu dilek asma olayına Tanzaku da denir. Ay takvimine göre 7. Ayın 7si yaklaşık Haziran – Ağustos arasına denk gelir, bu nedenle Japonya’nın bazı bölgelerinde Ağustos’un 7 sinde de kutlanmaktadır. Tanabata Festivalini kutlamak için en ünlü yerler; Ağustos’ta Sendai  ve Temmuzda Tokyo yakınında bulunan Hiratsuka imiş bilginize!

Söylemeden de geçmeyim bu Tanabata ile birçok mangada karşılaşmak mümkün :D.. Bu arada sizin de dikkatinizi çekti mi? 3. ayın 3’ü5. ayın 5’i7. ayın 7’si humm… Japonlar ciddi manada rakamlarla takıntılı sanırsam^_^  Siz de mangalarda sık sık bu tarz efsanelere denk gelmişinizdir. *bkz: şu an aklıma gelen Fairy Tail 7.7.777 efsanesi.

tanataba

Bon Festivali – (Obon Festivali)

Bon Festivali  13- 15 Temmuzda veya Ağustosta kutlanan bir Budist etkinliğidir. Bu festivalde ölen atalarının ruhları evlerine geri döndüğüne inanılır. Bu nedenle ruhlara eşlik etmesi amacıyla evlerine giden yola ve kapılarına karşılama ateşleri, fenerleri yakılır. Ev içine kağıttan fenerler yerleştirilir ve evin kutsal köşesi temizlenir, çeşitli yiyecekler sunulur. Bu gün atalarının ruhları huzur bulsun diye dua edilir. Festival sonunda ise atalarını uğurlamak için evlerin kapılarında tekrar ateş yakılır ve sunulanlar nehir veya denize bırakılır. Ve bu festivalde bon -odari denilen özel bir dans yapılır.

bon festivali

Shichi-Go-San Festivali – (7-5-3 Festivali)

Bu festivalde kasım ayının 15’inde aileler 3 ve 5 yaşlarındaki oğullarını veya 3 ve 7 yaşlarındaki kızlarını mabetlere götürürler. Japonlara göre tek sayılar uğurlu sayıldığı için bu rakamlar seçilmiştir. Bu festivalde çocuklara Chitose Ame yani ‘bin yıl şekeri’ verilir. Bu şeker uzun ince beyaz ya da kırmızı renktedir. Şekerin kabında Japonya’da uzun yaşamı simgeleyen kaplumbağa ve turna resimleri vardır. Bu şeker ile çocukların sağlıklı uzun bir yaşam sürmesi dilenir. Erkek çocukları hakama, kız çocukları da kimono giyerler ve fotoğraf çekinirler.

shichi go san festivali

Yeni Yıl Arifesi

31 Aralık günü kutlanmaya başlanır. Gece yarısı olduğunda tapınakların çanları çalmaya başlanır. Budist inancına göre insanoğlunun 108 dünyevi ihtirası vardır bu nedenle bu gecede çanlar 108 kere çalınarak bu ihtiraslar uzaklaştırıldığına inanılır. Bu gecede her ülkedeki gibi eğlenceler eksik olmaz. Onun dışında Japonlar sağlıklı ve uzun bir yaşam dileyerek bu gecede karabuğday eriştesi yemek için toplanırlar. Uzun ve esnek olan karabuğday eriştesi Japonlara göre uzun ve mutlu bir yaşamı temsil etmektedir. Çocuklara otoshidamas denilen ve içinde para olduğu bilinen küçük hediyeler verilir.

yeni yil arifesi
Paylaş
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir