Ho, Ho, Hotei: Japonya’nın Noel Babası

Japonya'nın noel babası Hotei ile Santa Claus arasındaki farkları ve ortak yanları hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda bu konuya değindik!

Ho Ho Hotei Japonyanın Noel Babası
Ho Ho Hotei Japonyanın Noel Babası

Kabul edelim artık, Noel baba Japonya’da bir rock yıldızı oluyor! Diğer mevsimsel gelenekler hala kutlanırken, bu sakallı amcamızı geleneksel kıyafetlerden Tohoku afeti için dağıtılan bağış broşürlerine kadar her yerde görüyoruz. Aziz Nicholas’ın başarıları ile alakalı 2010 senesindeki şaşırtıcı istatistiklere göre, Japonya ve çocukları neşeli Noel Baba’ya en çok posta gönderen dünyadaki 3 ülkeden biri haline geldi (Kişi başına). Noel Babanın neden bu kadar sevilen bir figür olduğuna dair bir sürü sebep var. Bunlardan biri Noel Baba’nın Japonya’nın 7 Şanslı tanrılarından (七福神) birisi olan Hotei’ye benzemesi. 7 tanrı aşağıdaki resimde görülüyor.

7 şans tanrısı

Kansai yerlilerine göre Hotei ile ilgili hiç bir makale onun güler yüzünün tam zıttına sahip korkunç suratlı gardiyanlar ile paylaştığı Shitennoji tapınağını ziyaret etmeden yazılamaz. Böyle bir manzara ile karşılaşınca aklınıza gelen ilk şey bunun Aziz Nicholas’ın şiş göbeği ve kalıcı sırıtışıdır kesin. İşin ilginç tarafı Noel Baba şişmanlığını çok sayıda dağıttığı hediyelere borçlu iken tapınaktan sorumlu personel Hotei’nin şiş karnının onun insanlığa karşı sahip olduğu sonsuz aşk ile taşan ruhunu sembolize ettiğini söylüyor. Evet, Hotei garip bir karakter. Hotei isminin kanjisi (布袋) ‘kumaştan kese’ olarak tercüme ediliyor. Söz konusu olan kumaştan yapılmış kese aynı Noel babanın olduğu gibi onun da en çok kullandığı eşya olarak biliniyor. Noel Baba’nın kesesinin içinde çocuklar için oyuncaklar varken Hotei’nin kesesi biraz daha gizemli. Hangi efsaneye inanırsanız inanın Hotei’nin kesesinin içinde normal kıyafetlerden pirinç bitkisine, ya da dünyadaki insanlardan aldığı bütün sıkıntılar bulunabilirmiş. Bence aynı Noel baba gibi oda karşılaştığı çocuklara kesesinden çıkardığı hediyeler ve incik boncuklar veriyor. Hotei ile Noel Babayı en çok birbirine bağlayan faktör çocukları çok sevmeleri.

Hotei ve çocuklar

Oysaki aralarında hala felsefi anlamda bazı farklılıklar görülebiliyor. Noel baba her yaştan insana sadece iyi biri olmak şartı ile hediyeler verirken Hotei’nin yetişkinlerden karşılıksız yardım istediğine dair hikayeler var. Hatta söylentilere göre Hotei bazen çocuklara bile benzer şeyler yaparmış. Buna rağmen onun çocukları özveriyle nehrin karşısına taşıdığı ve hediye yağmuruna tuttuğunu gösteren bir sürü resimler bulunuyor. Bazı resimler ise çocukların ona karşılığını ödediğini gösteriyor. Torii Kiyomitsu’nun ünlü yapıtlarından biri neşeli çocukların Hotei’yi tekerlekli bir araba üzerindeyken çektiğini resimliyor. Parlak burunlu ren geyiklerini tercih ederdim! Batıdaki çocuklar Noel Baba’ya ne istediklerine dair mektuplar yazarken, Reika Chiba’nın Japonya’nın 7 şanslı tanrısı ile alakalı kitabına göre Hotei’nin her zaman değişik bir çalışma tarzı vardır. Yeni yılın arifesinde bir grup insanın toplanıp hayallerinin gerçek olması için dua etmeleri gerekiyor ki Hotei’den kutsama alabilsinler. Ancak batılı versiyonundan biraz daha kurnaz olduğu için Hotei sadece aynı isteğe sahip bir sayıda insanın dileğini kabul edermiş. Bu yüzden çoğu insan basit ya da başka insanlar ile paylaşılabilecek şeyler için dua eder. Eğer bu yapılması imkansız görünüyorsa, alternatif olarak yatmadan önce yastığınızın altına Hotei veya Japonya’nın yedi şanslı tanrısının fotoğraflarını koyarak gördüğünüz yılın ilk rüyasının (初夢) iyi anlamda gerçek olmasını dileyebilirsiniz.

(Japonlar yılın ilk rüyasını önünüzdeki bir sene içerisinde neler olacağını işaret ettiğine inanır. Bir nevi fal gibi)Yeni yılın arifesinde bir grup insanın toplanıp hayallerinin gerçek olması için dua etmeleri gerekiyor ki Hotei’den kutsama alabilsinler. Ancak batılı versiyonundan biraz daha kurnaz olduğu için Hotei sadece aynı isteğe sahip bir sayıda insanın dileğini kabul edermiş. Bu yüzden çoğu insan basit ya da başka insanlar ile paylaşılabilecek şeyler için dua eder. Eğer bu yapılması imkansız görünüyorsa, alternatif olarak yatmadan önce yastığınızın altına Hotei veya Japonya’nın yedi şanslı tanrısının fotoğraflarını koyarak gördüğünüz yılın ilk rüyasının (初夢) iyi anlamda gerçek olmasını dileyebilirsiniz. (Japonlar yılın ilk rüyasını önünüzdeki bir sene içerisinde neler olacağını işaret ettiğine inanır. Bir nevi fal gibi)Yeni yılın arifesinde bir grup insanın toplanıp hayallerinin gerçek olması için dua etmeleri gerekiyor ki Hotei’den kutsama alabilsinler. Ancak batılı versiyonundan biraz daha kurnaz olduğu için Hotei sadece aynı isteğe sahip bir sayıda insanın dileğini kabul edermiş. Bu yüzden çoğu insan basit ya da başka insanlar ile paylaşılabilecek şeyler için dua eder. Eğer bu yapılması imkansız görünüyorsa, alternatif olarak yatmadan önce yastığınızın altına Hotei veya Japonya’nın yedi şanslı tanrısının fotoğraflarını koyarak gördüğünüz yılın ilk rüyasının (初夢) iyi anlamda gerçek olmasını dileyebilirsiniz. (Japonlar yılın ilk rüyasını önünüzdeki bir sene içerisinde neler olacağını işaret ettiğine inanır. Bir nevi fal gibi)Ancak batılı versiyonundan biraz daha kurnaz olduğu için Hotei sadece aynı isteğe sahip bir sayıda insanın dileğini kabul edermiş. Bu yüzden çoğu insan basit ya da başka insanlar ile paylaşılabilecek şeyler için dua eder. Eğer bu yapılması imkansız görünüyorsa, alternatif olarak yatmadan önce yastığınızın altına Hotei veya Japonya’nın yedi şanslı tanrısının fotoğraflarını koyarak gördüğünüz yılın ilk rüyasının (初夢) iyi anlamda gerçek olmasını dileyebilirsiniz.

(Japonlar yılın ilk rüyasını önünüzdeki bir sene içerisinde neler olacağını işaret ettiğine inanır. Bir nevi fal gibi)Ancak batılı versiyonundan biraz daha kurnaz olduğu için Hotei sadece aynı isteğe sahip bir sayıda insanın dileğini kabul edermiş. Bu yüzden çoğu insan basit ya da başka insanlar ile paylaşılabilecek şeyler için dua eder. Eğer bu yapılması imkansız görünüyorsa, alternatif olarak yatmadan önce yastığınızın altına Hotei veya Japonya’nın yedi şanslı tanrısının fotoğraflarını koyarak gördüğünüz yılın ilk rüyasının (初夢) iyi anlamda gerçek olmasını dileyebilirsiniz. (Japonlar yılın ilk rüyasını önünüzdeki bir sene içerisinde neler olacağını işaret ettiğine inanır. Bir nevi fal gibi)alternatif olarak yatmadan önce yastığınızın altına Hotei veya Japonya’nın yedi şanslı tanrısının fotoğraflarını koyarak gördüğünüz yılın ilk rüyasının (初夢) iyi anlamda gerçek olmasını dileyebilirsiniz. (Japonlar yılın ilk rüyasını önünüzdeki bir sene içerisinde neler olacağını işaret ettiğine inanır. Bir nevi fal gibi)alternatif olarak yatmadan önce yastığınızın altına Hotei veya Japonya’nın yedi şanslı tanrısının fotoğraflarını koyarak gördüğünüz yılın ilk rüyasının (初夢) iyi anlamda gerçek olmasını dileyebilirsiniz. (Japonlar yılın ilk rüyasını önünüzdeki bir sene içerisinde neler olacağını işaret ettiğine inanır. Bir nevi fal gibi)

Tabii Hotei’nin nadiren yaptığı bu yardımlar onun sihirsel yeteneğinin küçük bir kısmı. Noel Baba fani olan kırmızı kıyafetini kutlamak için giyerken Hotei giydiği rengi onun kullarına hastalıklara ve şeytanlara karşı büyülü bir koruma olarak seçermiş. Bu Japon tanrısının giydiği kıyafet sahip olduğu tek eşya değil. Resimlerin çoğunda oogi (扇) denen ve japon asileri ile ilişkilendirilen bir yelpaze taşıdığı görülür. Eski Japonya’da zengin arsa sahipleri bir kölenin isteği yerine getirilmesini emretmek için ellerinde bir oogi taşırlarmış. Bu geleneğin Hotei efsanesini etkilediği gözlemleniyor. Hotei tek bir yelpaze sallaması ile insanların bütün sıkıntılarının kaybolmasını sağlarmış. Bu mevsimde Japon çocukları rahat olabilir çünkü iki tane doğaüstü varlık onları izleyip koruyor. Sezon bittiğinde umarım bu çocukların gülümsemesini sağlamıştır…

Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir