Go oyununun püf noktaları 2

Aşağıda yeni başlamış bir oyun ekranını inceleyelim. D16 ve R16 numaralı iki siyah taş arasında tam 12 adetlik mesafe var.

Go oyununun püf noktaları 2
Go oyununun püf noktaları 2

Go’da kenarlarda oynamak

Aşağıda yeni başlamış bir oyun ekranını inceleyelim. D16 ve R16 numaralı iki siyah taş arasında tam 12 adetlik mesafe var. Bu mesafelerin hepsini sarı renkte gösterdim. Siyah oyuncunun başlangıcında iki köşede yer alan taşlardan herhangi birini güçlendirmek yerine bu iki taşın ortasına 1 numaralı hamleyi yaparak  tahtanın üst tarafını kendine alır. Böylece geniş bir alan alma şansına sahip olacaktır. Ayrıca 1 numaralı hamleyi yapmaması durumunda beyaz oyuncu çok rahat bir şekilde buraya oynayarak köşelerdeki siyah taşları ayıracaktır. Fakat siyah oyuncu alanını ikiye ayırarak hem daha güvenli hale getiriyor hem de ikiye arılan alanda birisi kaybetse bile diğer tarafı kurtarma şansına sahip olacak. Siyah oyuncunun 1 numaralı hamleyi yapması sonucu oluşan şekle moyo adı verilir.

moyo

Siyah oyuncudan sonra beyaz oyuncu da pek ala aynı türde bir hamle yapabilir ve kendi taşlarının ortasına siyahınki gibi bir taş koyabilir. Fakat biz burada beyaz oyuncunun bunu yapmak yerine başka türlü oynadığını varsayalım ve bu durumu inceleyelim. Aşağıdaki tahtaya bakınız. Beyaz oyuncu 1 numaralı hamleyi yaparak siyahın oluşturduğu moyo’ya sol köşeden saldırıyor.

moyo 1

Yukarıdaki resme bakalım. Beyaz oyuncu mavi veya iki adet yeşil noktadan herhangi birisine oynayarak kendi moyo’sunu oluşturabilir. Yani beyaz tam 3 adet moyo oluşturma şansına sahip. Fakat ortada bir sorun var. 1, 2 ve 3 numaralı taşların arasındaki mesafeler çok uzun. Siyah oyuncu herhangi birine saldırabilir.

moyo 2

Yukarıdaki resimde siyah oyuncunun saldırmak yerine 1 numaralı hamleyle tahtanın üst alanındaki savunmasını güçlendirdiğini görüyoruz.  Beyaz oyuncunun sol üst köşedeki taşını koruması gerekmektedir. Aksi halde siyah oyuncunun o taşı alması çok muhtemel. Beyaz oyuncunun yapacağı hamle yukarıdaki resimde yeşil nokta ile gösterildi. Fakat biz beyazın buraya değil de başka yere oynaması halinde olacakları görelim.

moyo 3

Yukarıdaki resimde beyaz oyuncu 1 numaralı hamleyi yaptı. Buna karşılık olarak siyah oyuncu sarı noktaların bulunduğu yere oynadı. İki adet sarı noktadan birisine de oynayabilirdi.  Tahtadan da göreceğiniz gibi yukarıdaki beyaz taş 2 taraftan saldırı altında. Bu saldırıya kıskaç adı verilir. Eğer beyaz oyuncu dikkatli bir şekilde oynamazsa bu taşını kaybedecek.  Beyazın 1 numaralı hamle yerine aşağıdaki hamleyi yapması gerekirdi. Eğer bunu yapmış olsaydı siyah oyuncu bu iki beyaz taşın arasına oynayarak kıskaca girmek istemezdi. Aşağıda oyunun son halini görüyoruz.

moyo 4
Paylaş
Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir