Korece Dersi 6: Korece Renkler

Korece renkler dersimizde bir şeyin Korece rengini sormayı ve söylemeyi öğreneceksiniz. Korece renkler dersimiz son derece basit olup esas amaç kelime haznemizi büyütmektir.

Korece renkler dersimizde bir şeyin Korece rengini sormayı ve söylemeyi öğreneceksiniz. Korece renkler dersimiz son derece basit olup esas amaç kelime haznemizi büyütmektir. Hazırsanız Korece derslere kaldığımız yerden renkler ile devam edelim.

Korece 색 (Seg), renk demektir. Genelde Korece renklerin sonunda bu kelime yer alır. Şimdi Korecede en sık kullanılan bazı renkleri görelim.

Korece Renkler

녹색NogsegYeşil
보라색PorasegMor
주황색ÇuhwangsegTuruncu
흰색HıinsegBeyaz
노란색NoransegSarı
분홍색PunhongsegPembe

Korece bir şeyin rengini sormak

Şimdi de Korece renkleri sormayı öğrenelim. Biz Türkçede ne renk? diyerek bir şeyin rengini sorarız. Öyleyse ilk olarak bu amaçla kullanılacak olan ne kelimesini görelim. İleride soru sözcüklerini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Fakat şimdiden ne kelimesinden basitçe bahsedelim.

무슨

Musın

Ne

Ben kitap ne renktir? için örneği aşağıda verdim. Siz de bu kalıbı kullanarak çevrenizdeki nesnelerin rengini sorun ve rengini söyleyin.

무슨 이에요?

Çegın musın segieyo?

Kitapne renktir?

노란색이에요.

Çegın noransegieyo.

Kitapsarıdır.

Yukarıda kitap ne renktir? diyerek sordum ve cevapladım. Aşağıda araba mordur demişim. Araba ne renktir? diye kendi kendinize sorun ve cevaplayın. Gerçi ben cevapları aşağıda verdim. Her cümleyi kendiniz de yüksek sesle okuyun. Pratiğinizin gelişmesi için mümkün olduğunda Korece dilinde metinler okumaya çalışın. Yavaş yavaş daha hızlı okumaya başlayacaksınız. Dün Kore’deki bir kitapçıya gittim. Ufak çocuklar, hikaye falan okuyordu. Hepsi heceleyerek okuyordu. Ben de ilk Koreceye başladığımda böyleydim :) O yüzden yavaş okuyorum deyip stres olmayın. Her şey zamanla :)

보라색이에요.

Çanın porasegieyo.

Araba, mordur.

주황색이에요.

Munın çuhwangsegieyo.

Kapıturuncudur.

Bir nesnenin rengini en kolay böyle söyleyebiliriz. Peki bir rengi isimden önce nasıl söyleyeceğiz? Yani bu bir kırmızı kitaptır gibi bir şey diyelim. Henüz size bu, şu, o demeyi öğretmedim. Fakat gene de bu kelimesini şimdilik vereceğim ki örnek cümle yazabilelim. Bu, şu, o kelimelerine daha sonra ayrıntılı değineceğim.

이것

İgod

Bu

İgod kelimesinden sonra sesli harf gelirse igos olarak okunur. İleride göreceğiz bunu. Korece renkleri bir isimden önce kullanmak da son derece basittir. Sadece isimden önce getirmek yeterlidir.

이것흰색 건물이에요.

İgosın hıinseg konmurieyo.

Bubeyaz binadır.

이것 분홍색 가방이에요.

İgosın punhongseg kabanieyo.

Bupembe çantadır.

이것녹색 이에요.

İgosın nogseg tonieyo.

Bu, yeşil paradır.

Gördüğünüz gibi Korece renkler gayet basit. Ben yarı resmi yarı samimi konuşma dili ile cümleleri yazdım. Siz de imnida ile yukarıdaki cümleleri yazınız. Böylece Korece renkler dersini bitirmiş olduk. Korece kursumuza sonraki ders ile devam edeceğiz.

Korece Günlük Deyiş

Günlük deyişimizde yemek yemeden önce söylenen bir sözü paylaşacağım. Bizler genelde besmele çekeriz yemeğe başlamadan önce. Koreliler de kendi kültüründe bir şey söylüyorlar. Aşağıdaki söz yemek yemeden önce söylenir. Resmi bir ifadedir. Bir arkadaşınız size yemek ısmarlarsa bu sözü söyleyerek ona teşekkür edebilirsiniz. E tabi yemekten önce söylenen bir söz varsa, yemekten sonra da söylenen bir söz vardır. Onu da başka bir derste göreceğiz.

잘 먹겠습니다

Çal moggessımnida

Yemek için teşekkürler

Korece Kitaplarımız

Kitaplarımızı tüm kitap satan online mağazalardan ve d&r gibi kitapçılardan alabilirsiniz. Fiyatlar satan yere göre değişkenlik gösterebilir.

Korece Dersi 6 Korece Renkler
Yorumlar
5
Ücretsiz Korece Ders 5
Paylaş
Yorum yap

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir