Korece Dersi 4: Korece İsim Cümlesi ve Korece Soru Yapısı – 이에요 ve 예요 Kullanımı

Korece isim cümlesi 이에요 ve 예요 adlı Korece dersinde Korece yarı resmi yarı samimi konuşma dilindeki 이에요 ve 예요 yapısını ayrıntılarıyla göreceğiz.

Korece isim cümlesi 이에요 ve 예요 adlı Korece dersinde Korece yarı resmi yarı samimi konuşma dilindeki 이에요 ve 예요 yapısını ayrıntılarıyla göreceğiz.

Son 2 dersimizde Korece dilindeki resmi formda yer alan cümle bitirme yapısını görmüştük. Bu dersimizde bu yapıların yarı resmi yarı samimi konuşma dilindeki halini göreceğiz.

Korece 이에요 / 예요 (olumlu yapı)

Korecede yarı resmi yarı samimi konuşma dili 요 (yo) sesi ile biter. Zaten Kore dizilerini izliyorsanız cümlelerin ya 다 (da) ile ya da 요 (yo) ile bittiğini duymuşsunuzdur. 이다 (ida) fiilinin yarı resmi yarı samimi formu 2 tanedir. Bunlar 이에요 (ieyo) ve 예요 (yeyo)’dur. Kelimeye bitişik yazılırlar. İkisinin de cümleye kattığı anlam aynıdır. Bir isimden sonra getirmek yeterlidir.

Peki neye göre getireceğiz?

Kelime sessiz harf ile bitiyorsa 이에요 (ieyo) getireceğiz.

학생이에요.

Hagsenieyo.

Öğrencidir.

이에요.

Çegieyo.

Kitaptır.

이에요.

Tonieyo.

Paradır.

파란색이에요.

Paransegieyo.

Mavidir.

빨간색이에요.

Balgansegieyo.

Kırmızıdır.

Kelime sesli harf ile bitiyorsa 예요 (yeyo) getireceğiz.

남자예요.

Namcayeyo.

Adamdır.

커피예요.

Kopiyeyo.

Kahvedir.

터키예요.

Tokiyeyo.

Türkiye’dir.

축구예요.

Çugguyeyo.

Futboldur.

예요.

Çayeyo.

Arabadır.

Gördüğünüz gibi Korece öğrenmek son derece basit. Peki soru halini nasıl yapacağız? Konuşurken soru sorar bir ses tonuyla söylerseniz cümle soru cümlesi olur. Yani soru cümlesi yapmak için ekstra bir çekim eki getirmiyoruz. Mesela Türkçeden örnek verelim. Büyükanneniz geldi ve size dedi ki:

Bugün okula gittin?

Babaanneniz size bugün okula gittin mi? demek istedi, öyle değil mi? İşte burada da aynı mantık geçerli. E peki ben yazarken soru cümlesi olduğunu nasıl anlayacağım? O zaman da cümlenin sonuna soru işareti koymanız yeterlidir.

Korece 이에요? / 예요? (soru yapısı)

Soru halini Türkçeye çevirirken mıdır, midir yerine mı, mi olarak da çevirebiliriz. Sonuçta anlamda bir değişikliğe sebep olmuyor demiştik.

터키예요. – Türkiye’dir.

터키예요? – Türkiye mi?

돈이에요. – Paradır.

돈이에요? – Para mıdır?

Korece -이 / 가 아니에요 (olumsuz yapı)

Yarı resmi yarı samimi formun olumlu halinde 이에요 ve 예요 kullanmıştık. “E şimdi biz olumsuz yapmak istersek 이에요 için farklı, 예요 için farklı ek mi kullanacağız?” diye aklınıza gelmiştir. Hayır kullanmayacaksınız. 아닙니다 (animnida)’nın yarı resmi yarı samimi hali olan 아니에요 (anieyo)’yu kullanacaksınız.

İsmi olumsuz yaparken fiilden önce 안 (an) getirmek yeterliydi. Peki 안 (an) hangi harfle bitiyor? ㄴ (n) harfi ile bitiyor. Sessiz harfle bittiğine göre 안 (an)’dan sonra 예요 (yeyo) getiremem. Öyleyse 이에요 (ieyo) getireceğim. 안 (an) ve 이에요 (ieyo) birleşip 아니에요 (anieyo) haline gelecektir. Kafanız karışmasın. Bazen Koreliler bile anieyo yerine anyeyo diyorlar. Ama doğrusu 아니에요 (anieyo)’dur.

터키가 아니에요.

Tokiga anieyo.

Türkiye değildir.

이 아니에요?

Toni anieyo?

Para değil mi?

Sonraki Korece dersimizde yeni edatlar ve şahıs zamirlerini görüp, ben doktorum, sen öğretmensin gibi cümleler kuracağız. Bu ilk 4 derste gördükleriniz gelecek dersleri anlamanız adına çok önemliydi. Ben de mümkün olduğunda parçalara bölüp basitçe anlattım. Anlamadığınız yerleri sormayı unutmayınız. Korece dilbilgisi gerçekten çok kolaydır. Sonraki ders ile Korece derslerine devam edeceğiz. Bu Korece kursundan sonra Korece konuşma kursuna da başlamayı unutmayınız.

Korece Günlük Deyiş

Sırada günlük deyiş var. Aşağıdaki değişi günlük hayatta her yerde kullanıyoruz. Bir dükkandan ayrılırken söyleyebilirsiniz. Bunu bir yerden ayrılan kişi söyler. Kalan kişi ise başka bir deyiş söyler. Onu da sonraki derste vereceğim. Yakın arkadaşlarınızla vedalaşırken kısaca annyong demeniz de yeterlidir.

안녕히 계세요

Annyonghi gyeseyo

Hoşça kal

Alıştırmalar

Aşağıdaki alıştırma Asialogy Korece Alıştırmalar kitabından alınmıştır.

korece alıştırmalar 3

Korece Kitaplarımız

Kitaplarımızı tüm kitap satan online mağazalardan ve d&r gibi kitapçılardan alabilirsiniz. Fiyatlar satan yere göre değişkenlik gösterebilir.

Korece Dersi 4 Korece İsim Cümlesi ve Korece Soru Yapısı – 이에요 ve 예요 Kullanımı
Yorumlar
5
Ücretsiz Korece Ders 5
Paylaş
1 Yorum
  • Banu avatarıBanu says:

    Emeğinize sağlık..

    Yanıtla

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir