Korece Dersi 9: Korece işaret sıfatları 이, 그, 저 Kullanımı

Korece işaret sıfatları 이, 그, 저 ile bu, şu, o demek Korece dersinde Korecedeki bu kitap, şu kalem, o silgi gibi yapıları öğreneceksiniz.

Korece işaret sıfatları 이, 그, 저 ile bu, şu, o demek Korece dersinde Korecedeki bu kitap, şu kalem, o silgi gibi yapıları öğreneceksiniz. Korece derslerine çalışırken çoğu kişinin kafasının karıştığı bir konu olduğu için lütfen dikkatli okuyunuz.

Bu, şu, o kelimelerini söylemenin temelde 2 farklı yolu bulunur. Aşağıya 2 farklı cümle yazdım. Aşağıdaki cümlelerde geçen bu kelimeleri Korecede farklıdır. Korece dilbilgisi kurallarında buna dikkat etmeniz gerekiyor. Bu derste bu cümleleri söylemeyi öğreneceğiz.

  1. Bu kitap, mavidir. (Bu, burada sıfat görevindedir)
  2. Bu, mavi bir kitaptır. (Bu, burada zamir görevindedir)

Bu dersten sonra bu araba, şu kitap, o çiçek gibi yapıları söyleyebileceksiniz.

Korece İşaret Sıfatları

İ Bu (Konuşmacıya yakın, dinleyiciye uzak)
Şu / O (Konuşmacıya uzak, dinleyiciye yakın)
ÇoO / Şu (Konuşmacıya ve dinleyiciye uzak)

Her ne kadar 저 (ço) kelimesi o anlamına gelse de bazen Türkçeye şu olarak çevrilebilir. 그 (kı) daha önce bahsedilen bir şeyden tekrar bahsederken veya hem konuşanın hem de dinleyenin bildiği nesnelerden bahsederken de kullanılır. Bu tür durumlarda genelde şu yerine o olarak Türkçeye çeviririz. Korecede işaret sıfatları kelimeye bitişik yazılmaz.

Bu sözcüklerden sonra isim getirerek kullanırız. Yukarıdaki kelime tablosundaki kelimelerle kullanalım.

이 고양이

İ koyani

Bu kedi

그 변호사

pyonhosa

Şu (o) avukat

저 자전거

Ço çacongo

O (şu) bisiklet

Kullanımı gördüğünüz gibi son derece basit. Şimdi geçmiş derslerde gördüğünüz yapılarla da birleştirerek örnek cümleler yapalım. Böylece Korece dilinde görmüş olduğumuz eski konuları da hatırlamış olacağız.

그 변호사는 제 아버지입니다.

Kı pyonhosanın çe abociimnida.

Şu (o) avukat, benim babamdır.

저 사람만 학생입니다.

Ço sarammanın  hagsengimnida.

Sadece o (şu) kişi, öğrencidir.

이 사람 선생님입니다.

İ saramın  sonsengnimimnida.

Bu kişi, öğretmendir.

Cümlede 만 – Man varsa  kullanmanıza gerek yok. Fakat kullanacaksanız yukarıdaki gibi ‘dan sonra kullanmalısınız. Geçen dersten hatırlayın.

이 남자 터키 사람입니다.

İ namcado toki saramimnida.

Bu adam da Türktür.

Gördüğünüz gibi Korece işaret sıfatları son derece kolay bir konu. Fakat bu konu bitmedi. Bir sonraki derste bir şeyi gösterip tanımlarken kullandığımız cümle yapısını göstereceğim. Bu bir kitaptır, şu bir romandır gibi yapılara değineceğim. Bu yapılarda biraz daha farklı bir kullanım olduğu için ayrı bir ders olarak anlatılması daha iyi olacaktır. Pekala, sonraki dersle Korece öğrenmeye devam edeceğiz. Umarım herkes bu ücretsiz Korece kursu tamamlayabilir.

Korece Günlük Deyiş

Gelelim günlük deyişimize. Her dersten sonra günlük hayatta sık kullanılan bir deyiş veriyorum ki Kore’ye gittiğinizde bunları bol bol kullanın. Daha önce kamsahamnida diyerek teşekkür etmeyi öğrenmiştik. Bugün de farklı bir kelime göreceğiz. Bu kelime daha samimidir.

고마워요

Komawoyo

Teşekkürler

Alıştırmalar

Aşağıdaki alıştırma Asialogy Korece Alıştırmalar kitabından alınmıştır.

korece alıştırmalar 7

Korece Kitaplarımız

Kitaplarımızı tüm kitap satan online mağazalardan ve d&r gibi kitapçılardan alabilirsiniz. Fiyatlar satan yere göre değişkenlik gösterebilir.

Korece Dersi 9 Korece işaret sıfatları 이, 그, 저 Kullanımı
Yorumlar
5
Ücretsiz Korece Ders 5
Paylaş
Yorum yap

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir