Korece Dersi 13: Korece çoğul eki ler, lar 들, Korece ismin çoğul hali

Korece çoğul eki 들 ile ler, lar demek Korece dersimizde Korece çoğul eki 들 konusunu tüm ayrıntıları ile inceleyip Korecedeki isimleri çoğul hale getireceğiz.

Korece çoğul eki 들 ile ler, lar demek Korece dersimizde Korece çoğul eki 들 konusunu tüm ayrıntıları ile inceleyip Korecedeki isimleri çoğul hale getireceğiz.

Korecede tekillik ve çoğulluk kavramı çok da önemli değildir. Bir kelime çoğul eki almadan da çoğul manada kullanılabilir. Özellikle çoğul bir isim olduğunu belirtmek istersek 들 (dıl) ekini getirebiliriz. Kelimeye bitişik yazılır. Lütfen dikkatli okuyunuz. Hazırsak Korece derslerine devam ediyoruz!

Korece Kelimeler

장화ÇanghwaÇizme
PeArmut
수박SubagKarpuz
버찌PocciKiraz
멜론MellonKavun
살구SalguKayısı

Korece çoğul eki

Korece çoğul eki 들 Türkçedeki ler, lar çoğul eki ile aynıdır. Canlı veya cansız fark etmeden bir ismi çoğul yaparken kullanabilirsiniz. Bilmeniz gereken bir diğer nokta ise Korece dilinde çoğulluk yapısının çok da önemli olmamasıdır. Korecede kelimeler tekil halde oldukları zaman da çoğul anlamı var gibi kullanılabilirler.

사과

Sagwadıl

Elmalar

수박

Subagdıl

Karpuzlar

사람

Saramdıl

İnsanlar

Çegdıl

Kitaplar

Korecede özne çoğul diye cümlenin devamının da çoğul olması gerekmez. Bu bakımdan da Korecedeki çoğulluk kavramı Türkçeye benzemektedir. Örneğin Türkçede biz öğrencileriz demek yerine biz öğrenciyiz deriz. Biz kelimesi çoğul olduğu halde öğrenci kelimesini tekil kullanırız.

저희학생입니다.

Çohıinın hagsenimnida.

Biz, öğrenciyiz.

Yukarıdaki cümleye biz çoğul zamiri ile başladık fakat öğrenci kelimesini tekil halde kullandık. Öğrencileriz demedik. Aynı mantık Korecede de mevcuttur. Yukarıdaki cümlede hagsengdıl demedik.

Şimdi öğrendiklerimizle Korece çoğul ekini kullanarak örnek cümleler yapalım. Bu arada Korece öğrenmeye ara vermeden devam etmeniz uygundur. Her gün 1 ders gibi çalışabilirsiniz.

이 사람들 한국 사람입니다.

İ saramdırın hangug saramimnida.

Bu insanlar, Korelidir.

저 사람들만 학생입니다.

Ço saramdılman hagsenimnida.

Sadece o (şu) kişiler öğrencidir.

만 – man sadece demekti değil mi? Daha önce bahsetmiştik.

사람Saramİnsan
사람들Saramdılİnsanlar
사람들만SaramdılmanSadece insanlar

Daha önce bu, şu, o kelimelerini görmüştük. O kelimeleri de Korece çoğul eki  ile çoğul hale getirebiliriz.

이들İdılBunlar
그들KıdılŞunlar (onlar)
저들ÇodılOnlar (şunlar)

이들은 제 친구입니다.

İdırın çe çinguimnida.

Bunlar, benim arkadaşımdır.

Aşağıdakiler ise hayvan ve cansızlar içindir. İnsanlar için kullanırsanız çok kaba olur. Biz bir insan için “bu şey benim öğretmenimdir” demeyiz değil mi?

이것들İgoddılBunlar
그것들KıgoddılŞunlar (onlar)
저것들ÇogoddılOnlar (şunlar)

Yukarıdaki kelimelerin anlamı bu şeyler, şu şeyler, o şeyler gibidir.

그것들요코 씨의 것입니까?

Kıgoddırın Yoko şie goşimnigga?

Şunlar (onlar), Yoko’nun mu?

Korecede çoğul yapı gördüğünüz gibi basit bir şekilde oluyor. Korece dilbilgisi kurallarını öğrendikçe Korece çeviri yapmanız da kolaylaşacaktır. Şimdi gelelim günlük deyişimize ve Korece kursun bu dersini de bitirelim.

Korece Günlük Deyiş

Yemek yedikten sonra şükür babında söylenir. İyi yedim, yemek için teşekkürler anlamına gelir. Gene bir başkası size ısmarladıysa yemeği yedikten sonra ona bakıp söyleyebilirsiniz. 

잘 먹었습니다

Çal mogossımnida

Yemek için teşekkürler

Alıştırmalar

Aşağıdaki alıştırma Asialogy Korece Alıştırmalar kitabından alınmıştır.

korece alıştırmalar 8

Korece Kitaplarımız

Kitaplarımızı tüm kitap satan online mağazalardan ve d&r gibi kitapçılardan alabilirsiniz. Fiyatlar satan yere göre değişkenlik gösterebilir.

Korece Dersi 13 Korece çoğul eki ler, lar 들, Korece ismin çoğul hali
Yorumlar
5
Ücretsiz Korece Ders 5
Paylaş
Yorum yap

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir