Japonca Dersi 4: Japonca Samimi İsim Cümlesi だ ve ない Kullanımı

Japonca samimi isim cümlesi だ ve ない isimli Japonca dersinde yakın arkadaşlarımızla kullanabileceğimiz samimi yapıyı göreceğiz.

Japonca samimi isim cümlesi だ ve ない isimli Japonca dersinde yakın arkadaşlarımızla kullanabileceğimiz samimi yapıyı göreceğiz. Geçen derslerimizde Japonca dilindeki kibar olumlu, olumsuz ve soru cümlelerini gördük. Peki yakın arkadaşlarımızla konuşurken bu derece kibar olmak zorunda mıyız? Tabii ki de hayır. İşte bu dersimizde geçen derste gördüğümüz tüm yapıların samimi dildeki karşılıklarını göreceğiz.

Japoncada samimi cümle yapısı – だ

Desu yardımcı fiilinin samimi dildeki karşılığı Da oluyor. Desu ile kurduğumuz cümlelerden desu kelimesini çıkarıp yerine da koymanız yeterlidir.

Japoncada sıfatlar temelde ikiye ayrılırlar. Bunlar i ve na sıfatlarıdır. İ sıfatlarından sonra だ – Da gelmez. Bu dilbilgisi kurallarına aykırı olsa da anime karakterlerinin veya sokakta konuşan Japonların buna dikkat etmediğine şahit olabilirsiniz. Fakat dilbilgisi olarak hatalı bir kullanımdır. Bu konuya renkler ve sıfatlar konusunda ayrıntılı değineceğiz.

Japonca Kelimeler

いろİroRenk
若いわかいWakaiGenç
ドアどあDoaKapı
建物たてものTatemonoBina
お金おかねOkanePara
ひとHitoİnsan, kişi
Japonca kelimeler 4

Daha önce desu ile kurduğumuz yapıların benzerlerini yukarıdaki kelimelerle Da kullanarak yapalım.

だ。

İro da.

Renktir.

建物だ。

Tatemono da.

Binadır.

ドアだ。

Doa da.

Kapıdır.

だ。

Hito da.

İnsandır.

Yukarıdaki kelimelerde yer alan wakai kelimesi bir i sıfatıdır. Bu sebeple sonuna da gelmez. Desu ile kullanılması uygundur. Peki ben desu kullanmak istemiyorsam ve da getirmek istemiyorsam samimi konuşma dilinde ne yapmalıyım? O zaman sadece wakai demeniz yeterlidir. Yani samimi dile sokmak için illa da getirmek zorunda değilsiniz.

Japoncada samimi olumsuz cümle yapısı – ない

Şimdi de aynı yapıları samimi formda nasıl olumsuz yapacağımıza bakalım. Bu da son derece basittir. Arimasen‘in samimi dildeki karşılığı nai‘dır. Nay diye okunur. Bu sebeple ja arimasen ve dewa arimasen‘deki arimasen yerine nai getirmek yeterlidir. Birer örnekle görelim.

ドアじゃない。

Doa ja nai.

Kapı değil.

お金ではない。

Okane dewa nai.

Para değil.

Gördüğünüz üzere son derece basit. Dilerseniz nai’lı yapıların sonuna desu ekleyebilirsiniz. Yani gakusei ja nai desu veya gakusei dewa nai desu diyebilirsiniz. 2 örnek de bunun için yapalım.

じゃないです。

Otoko ja nai desu.

Adam değil.

トルコじゃないです。

Toruko ja nai desu.

Türkiye değil.

Japoncada samimi soru yapısı

Peki Japonca dilbilgisinde samimi formda soru cümlesi nasıl yapılır? Bunun için de gene cümlenin sonuna か – Ka getirmeniz yeterlidir. Fakat samimi olumlu soru formunda だ – Da ekini kullanmayız. Yani だ – Da kullanmadan sadece か – Ka getirmeniz gerekiyor. Olumsuz soru halinde ise ないか – Nai ka demeniz yeterlidir. Dilerseniz ないですか – Nai desu ka şeklinde de kullanabilirsiniz. Aşağıdaki örneklere bakalım.

サッカーか。

Sakka- ka.

Futbol mu?

コーヒーじゃないか。

Ko-hi- ja nai ka.

Kahve değil mi?

ではないですか。

Mizu dewa nai desu ka.

Su değil mi?

じゃないですか。

Kuruma ja nai desu ka.

Araba değil mi?

Gördüğünüz üzere Japonca Derslerinin bir zorluğu yok. Türkçe ile hemen hemen aynı. Bu yüzden düzenli bir şekilde Japonca ders çalışmanız halinde rahatça öğrenebilirsiniz. Çünkü Japonca çeviri yapmak da kolay gelecektir.

Gelelim derslerin en sevdiğim kısmına :)

Japonca Günlük Deyiş

Sayounara! Vedalaşırken kullanırız. Elveda gibidir. Günlük hayatta ise ja ne, mata ne, bai bai gibi kelimeler kullanırız. Bai bai bizim Türkçedeki bay bay ile aynıdır. Mata ne ise sonra görüşürüz, tekrar görüşelim gibi anlamlara gelir. Ja ne de aynı anlamdadır. Kimi zaman da ja mata ne şeklinde söyleriz.

Ja! Mina san! Mata ne!

さようなら

Sayounara

Elveda, hoşça kal

Çok sık duyacağınız bir vedalaşma sözcüğü. Genelde elveda demek için kullanılır.

Tüm Japonca Kitaplarımız

Kitaplarımızı tüm kitap satan online mağazalardan ve d&r gibi kitapçılardan alabilirsiniz. Fiyatlar satan yere göre değişkenlik gösterebilir.

Japonca Dersi 4 Japonca Samimi İsim Cümlesi だ ve ない Kullanımı
Yorumlar
5
Ücretsiz Japonca Ders 5
Paylaş
1 Yorum
  • Sümeyye NARİN avatarıSümeyye NARİN says:

    Teşekkürler hocam

    Yanıtla

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir