Japonca Dersi 6: Japonca Şahıs Zamirleri ile も edatı, Japonca İyelik eki の ve さん, ちゃん, くん Japonca Saygı Ekleri

Japonca şahıs zamirleri ile も edatı, の iyelik eki ve さん, ちゃん, くん saygı ekleri Japonca dersi ile Japonca öğrenmeye devam edeceğiz.

Japonca şahıs zamirleri ile も edatı, の iyelik eki ve さん, ちゃん, くん saygı ekleri Japonca dersi ile Japonca öğrenmeye devam edeceğiz.

Japonca Kelimeler

お茶おちゃOchaYeşil çay
書くかくKakuYazmak
はさみHasamiMakas
切るきるKiruKesmek
ははHahaAnne, annem
話すはなすHanasuKonuşmak
Japonca kelimeler 6

Artık derse başlayabiliriz.

Japonca şahıs zamirleri

わたしWatashiBen
貴方あなたAnataSen
かれKareO (erkek)
彼女かのじょKanojoO (kadın)
あの人あの ひとAno hitoO (kadın, erkek)
あの 人達あの ひとたちAno hitotachiOnlar (kadın, erkek)
私達わたしたちWatashitachiBiz
貴方達あなたたちAnatatachiSiz
彼らかれらKareraOnlar (kadın, erkek)
彼女らかのじょらKanojoraOnlar (sadece kadınlar)

Karera ve ano hitotachi aynı manadadır.

Buraya dikkat!

Belki kendi kendinize sormuşsunuzdur:

Japoncada cansızlar ve hayvanlar için “o” zamiri yok mu?

Japonca dilinde bir hayvanı gösterip o diyebileceğiniz direkt bir kişi zamiri yok. Bu tür durumlar için kullanılan yapıları işaret zamir ve sıfatlarında göstereceğim. Şahıs zamirlerini öğrendiğimize göre bir sonraki konumuz olan benim, senin, onun… demeyi öğrenebiliriz.

Japonca iyelik eki – の

Japoncada sahiplik bildirmek için kullanılır. Bir isimden sonra getirmeniz yeterlidir. Aşağıda birkaç örnek ile görelim.

Watashi no

Benim

あなた

Anata no

Senin

Kuruma no

Arabanın

学生

Gakusei no

Öğrencinin

No, iyelik eki olarak kullanılır. Farklı kullanımları da mevcuttur. Burada sadece iyelik eki olarak kullanımını göreceğiz. Bu yapı Türkçede isim tamlaması olarak geçen yapıdır aynı zamanda. Dilenirse sözcüklerin arasına no konularak zincirleme isim tamlaması da oluşturulabilir. Aşağıda 4 örnek yapalım.

Watashi no ie

Benim evim

あなた

Anata no kuruma

Senin araban

Kare no hon

Onun kitabı

学生

Gakusei no hana

Öğrencinin çiçeği

Şimdi bu yapıyı cümle içinde nasıl kullanacağımızı öğrenelim. Gördüğünüz gibi Japoncanın kelime sırası Türkçe ile aynı. Bu sebeple hızla öğrenmeniz mümkündür.

私の家青いです。

Watashi no ie wa aoi desu.

Benim evim mavidir.

あなたの車黒いです。

Anata no kuruma wa kuroi desu.

Senin araban siyahtır.

これあなたの家です。

Kore wa anata no ie desu.

Bu senin evindir.

これ私の花です。

Kore wa watashi no hana desu.

Bu benim çiçeğimdir.

Japoncada de, da, dahi, bile – も

Mo edatının Türkçe karşılığı de, da‘dır. Sen doktorsun, ben de doktorum gibi cümlelerde kullanacağımız de edatı mo’dur. Çok basit bir kullanımı vardır. Mo kullanılacağı zaman wa edatı kalkar yerine mo gelir. Mo edatını bulunma edatı olarak kullanmayız. Mesela Ankara’dayım derken kullanmayız. Gördüğünüz üzere Japonca derslerimiz son derece ayrıntılı ilerliyor. Gene de aklınıza takılanı sormaktan çekinmeyiniz.

Watashi mo

Ben de

あなた

Anata mo

Sen de

学生

Gakusei mo

Öğrenci de

Hon mo

Kitap da

Gördüğünüz gibi dahi anlamında kullanılan も cümleye geldiği zaman wa kalkıyor. Yani watashi wa mo gibi bir şey demeyiz. Bu yanlış bir kullanımdır. Watashi mo gibi kullanmanız gerekiyor. Aşağıdaki örnek cümleleri okuyalım. Japonca çeviri yapmak kolay değil mi? Çünkü Türkçe ile aynı kelime sırasına sahip bir dil.

学生です。

Watashi mo gakusei desu.

Ben de öğrenciyim.

あなた先生です。

Anata mo sensei desu.

Sen de öğretmensin.

あの人たち医者ですか。

Ano hitotachi mo isha desu ka.

Onlar da doktor mu?

この本赤いです。

Kono hon mo akai desu.

Bu kitap da kırmızıdır.

Yukarıdaki örnek cümleleri yazarken kore ve kono kelimelerini gördünüz. Her ikisinin de anlamı bu demektir. Nerede ve nasıl kullanılacağını sonraki derste göreceksiniz. Japonca dilbilgisinde öğreneceğimiz çok fazla konu var tabii ki.

Japonca saygı ekleri – さん, ちゃん, くん

Japoncada genelde önce soy isim sonra isim kullanılır. Yoshikai Akira ismini inceleyecek olursak Yoshikai soy isim, Akira ise isimdir. Bu durumda ben bir Japon olsaydım adımın Esendemir Abdurrahman olarak kullanıldığını görebilirdiniz. Tabii ki normalde insanlar bir birlerine isimleri ile hitap ederler. Yoshikai Akira’ya, Akira dememiz gerekir. Yakın arkadaşlarınıza soy isimleri ile hitap etmek saçma olacaktır. Genel olarak Japonya’da isimlere çeşitli saygı ekleri eklenir. Bunlardan en sık kullanılanları san, chan ve kun’dur.

San, chan ve kun saygı ifadeleri

Chan (çan) sözcüğünü genelde çocuklarda, sevimli hayvanlarda veya kızlarda kullanabilirsiniz. Genel olarak 12 yaşından büyük kişilere san veya kun ile hitap edilir. Bunlardan san’ı erkek veya kadınlar için kullanabilirsiniz. Kun ise erkekler için kullanılır. Anime veya filmlerde birçok kez bir erkeğe chan dendiğini görmüş olabilirsiniz. Bu o erkeğin muhtemelen 12 yaşından küçük olmasındandır. Büyükse bile sevimlilik açısından chan denebilir.

Gördüğünüz gibi Japonca, Türkçeye çok fazla benzemektedir. Öğrenmeye devam edin, zira hep bu şekilde benzerlikler göreceksiniz. Japonca Dersleri kursu sırasında size verilen tüm kelimeleri öğrenmelisiniz. İleride kelimeleri ezberlerim derseniz, zorluk çekersiniz.

Japonca Günlük Deyiş

はい,そうです

Hai, sou desu

Evet, öyle

Tüm Japonca Kitaplarımız

Kitaplarımızı tüm kitap satan online mağazalardan ve d&r gibi kitapçılardan alabilirsiniz. Fiyatlar satan yere göre değişkenlik gösterebilir.

Japonca Dersi 6 Japonca Şahıs Zamirleri ile も edatı, Japonca İyelik eki の ve さん, ちゃん, くん Japonca Saygı Ekleri
Yorumlar
5
Ücretsiz Japonca Ders 5
Paylaş
3 Yorum
  • Sümeyye NARİN avatarıSümeyye NARİN says:

    Hocam bazen dilbilgisi kitabında verdiklerinizi video derslerde, video derslerde verdiklerinizi de kitapta vermiyorsunuz. Takip etmesi zor oluyor. Bilgilendirmek istedim.

    Yanıtla
    • Asialogy avatarıAsialogy says:

      Çünkü videolar kitabın tamamını kapsamıyor ^_^

  • Rumei Zen avatarıRumei Zen says:

    Japonca’yı en iyi anladığım kaynak. Gerçekten harika👏

    Yanıtla

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir