Kore Alfabesi Heceler 1
Kore alfabesi heceler 1 dersinde Kore alfabesinde Korece harflerin yan yana ve alt alta gelerek heceleri nasıl oluşturduğunu öğreneceğiz.
Dersteki başlıklar
Korecede hece sistemi
Korecede heceleri yazarken hayali kutular düşünürüz ve harfleri de bu kutulara yan yana veya alt alta yazarız. Burada en önemli şey bir kelimeyi birçok farklı yolla yazabileceğinizden dolayı, hangisinin doğru olduğunu bilmenizdir. Bu yüzden bir kelimeyi öğrenirken nasıl yazılacağını da bilmelisiniz. Örneğin namu kelimesini inceleyelim. Ben bu kelimeyi Hangıl ile yazmak istersem;
나무 : NA + MU
남우 : NAM + U
Gibi 2 farklı şekilde yazabilirim. Her ikisinin de okunuşu namu’dur. 나무 ağaç demektir. 남우 ise aktör demektir. İşte bu sebeple bir kelimeyi öğrenirken harflerin hecelerde doğru yerlerde olmasına dikkat etmelisiniz. Yoksa ağaç yazmak isterken yanlışlıkla aktör kelimesini yazıp anlam karmaşasına sebep olursunuz. Bu yüzden kelimeleri öğrenirken yazılışını da ezberlemelisiniz ki Kore alfabesi ile doğru yazabilesiniz.
SORU: Bu derste ezberlemem gereken bir yer var mı?
CEVAP: Hayır yok. Sadece dersi anlamaya çalışın lütfen.
Kutular
Korecede heceleri yazarken hayali kutular düşünürüz. Hangi kutuya hangi harflerin gelebileceği bellidir. Dikey harfler dikey kutulara, yatay harfler yatay kutulara gelirler. İlk olarak en basit yazım şekillerini görelim. Aşağıda 5 adet kutu görüyorsunuz. Bu kutuların içerisindeki A ve B ile yazdıklarım buralara gelebilecek harfleri temsil ediyor.
Aşağıdaki kutuları ezberlemenize gerek yoktur.
A: Sessiz harf
B: Sesli harf
Yani Kore alfabesi ile yazarken A ile işaretlediğim yerlere sessiz harf, B ile işaretlediğim yerlere sesli harf yazacağız. Demek ki Korecede her kelime sessiz harf ile başlar. Evet, yazarken her kelime sessiz harf ile başlar fakat telaffuzda sesli bir okunuş olabilir. Bunu da birazdan göstereceğim. İlk olarak 5 kutu ardından da 4 kutu daha göreceğiz.
SORU: Kutuları ve yerlerini ezberlemek zorunda mıyız?
CEVAP: Hayır, ezberlemenize gerek yok. Kelimeleri yazarken otomatik olarak öğreneceksiniz.
Şekil 1
1 numaralı şekle göre 2 harf yan yana geliyor. İlk harf sessiz harf olacak. Sonrasında sesli harf gelecek. B yerine gelecek olan sesli harf dikey bir harf olmalıdır. Kafanız karışmasın diye baştan söyleyeyim. ㄱ, ㅋ harflerinin yanına dikey bir sesli harf gelirse aşağı doğru giden kuyruğu sola doğru kıvrılır. Aşağıdaki GA ve KA hecelerine bakınız.
Kore alfabesinde harflerin nasıl çizileceğine ileride değineceğim. Şu an sadece hecelerin nasıl oluştuğunu anlamaya çalışınız. Aceleci olmayınız.
Şekil 2
2 numaralı şekle göre 2 tane harf alt alta yazılacaktır.
SORU: Hecelerin nerede altta veya üstte olduğunu nasıl anlarız?
CEVAP: Maalesef ezberleyeceksiniz.
Şekil 3
Şekil 3’e göre 3 harfi alt alta yazacağız. Bu arada heceleri yazarken rastgele yazıyorum. Hecelerin kelime olarak anlamı olabilir veya olmaya da bilir. Sadece yazıma odaklanınız.
SORU: Harflerin bir anlamı var mı?
CEVAP: Türkçede B harfinin anlamı var mı? Harfler kelime oluşturarak anlam kazanırlar.
Şekil 4
Şekil 4’te 2 tane harfi yan yana, bu 2 harfin altına da 1 tane sessiz harf yazacağız. İlk hecede MAL yazdık. Önce M harfini, sonra yanına A harfini ve sonra da altına L harfini yazdık.
Şekil 5
5 numaralı şekle baktığınızda gözünüz korkmasın. Burada B yerine yarı ünlülerden bazıları geliyor. Buraya gelen yarı ünlüler 1 tane yatay ve 1 tane dikey ünlüden oluşan yarı ünlülerdir. Örneğin ㅘ harfi, yatay ㅗ ve dikeyㅏ ünlüsünün birleşmesi ile oluşuyor.
Bu yazım şekillerini ezberlemenize gerek yok. Zaten yazdıkça otomatik olarak öğreniyorsunuz. Yeter ki hangi harfin nereye geleceğini bilin. Sonraki derste 4 kutu daha göstereceğim. Merak etmeyin Kore alfabesi gerçekten kolaydır.
Sonraki dersimizde Kore Alfabesi Heceler 2 konusunu göreceğiz.