Japoncaya giriş
Japoncaya başlarken nelere dikkat edilmelidir? Japonca zor mu ve Türkçe ile farkları nelerdir gibi sorulara basitçe bu derste değineceğiz. İlk gramer dersimizde Japoncadaki cümle yapısını öğreneceğiz. Bu derste dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; cümlenin öğelerinin sıralamasıdır. Burada yüklem, zarf, isim, sıfat gibi sözcüklerin anlamlarını bilmiyor olsanız da önem arz etmemektedir. Hangisinin sıfat, hangisinin zarf olduğundan ziyade, nasıl kullanıldığını öğrenmeye odaklanınız.
Hiç okuma yazma bilmeyen birisi cümlenin öğelerini ayırt edemeyebilir, cümlenin içerisindeki bir sözcüğün sıfat mı yüklem mi olduğunu bilemeyebilir. Ama o dili pek ala konuşabilir. Ben tabii ki de size hangi sözcüğün ne olduğunu açıklayacağım ama ilk başta da dediğim gibi, neyin ne olduğundan ziyade sözcüklerin nerede ve nasıl kullanıldığına odaklanırsanız öğrenmeniz çok daha hızlı ve kolay olacaktır.
Aşağıdaki linke tıklayarak yazı içinde sıçrayabilir veya okumaya devam ederek sırası geldiğinde öğrenebilirsiniz.
Japoncada saygılı ve samimi konuşma dili

Japonca Kelimeler
日本語
にほんご
Nihongo
Japonca
日本
にほん
Nihon
Japonya
水
みず
Mizu
Su
日本人
にほんじん
Nihonjin
Japon
私
わたし
Watashi
Ben
飲む
のむ
Nomu
İçmek
Yukarıdaki kelimeleri inceleyelim. Her kelimenin en üstünde daha karışık olan bir yazım şekli görüyorsunuz. Örneğin son kelime olan içmek fiiline bakalım. 飲む ile yazılan kısmı kanjidir. のむ ile yazılan kısma hiragana diyoruz. Yukarıda olmasa da bir de katakana yazım türü bulunmaktadır. Her 3 yazım şeklini de bilmeniz gerekiyor. Hepsini mutlaka cümlede kullanıyoruz. Son olarak Japon dilinin Latin alfabesi ile gösterilmesine de romaji denir. Mesela yukarıdaki son kelimedeki nomu ifadesi romajidir. Sadece romaji ile de öğrenebilirsiniz.
Kanji nedir?
Kana nedir?
Hiragana nedir?
Katakana nedir?
Romaji nedir?
Hangi kelimenin hangi alfabe ile yazılacağını nereden bileceğim?
Kelime ezberlerken kelimelerin hangi alfabe ile yazıldığını da öğrenmelisiniz. Genel olarak kelimeler kanji ile, edatlar, sıfatların ve fiillerin çekim ekleri hiragana ile yazılır. Yabancı kelimeler ise katakana ile yazılır. Katakana ile yazılan kelimeler genelde İngilizce kelimeleri çağrıştırır. Örneğin İngilizcede bus otobüs demektir. Japoncada ise basu otobüs demektir ve katakana ile yazılır. Katakana ile yazılan kelimenin kanjisi genellikle yoktur. Bizler kendi isimlerimizi de katakana ile yazarız. Japonlar ise genelde kendi isimlerini kanji ile yazarlar.
Japonca hakkında
Japoncada Japonya’ya nihon ya da nippon denir, Japoncaya ise nihongo ya da nippongo denir.
Japoncada cümlenin öğeleri
Cümlenin öğeleri diyerek neyi kastediyorum? Bu konuyu biraz daha aydınlatarak başlayalım.
Dün kitabı okudum,
Kitabı dün okudum,
Okudum kitabı dün.
Cümlenin öğelerinin yerini kolayca değiştirerek yukarıdaki gibi cümleler kurabiliriz. Yukarıdaki öğelere baktığımızda:
Dün: zaman zarfı
Kitap: nesne
Okudum: fiil
Ben: gizli özne
olarak yer alıyor.
Japoncada saygılı ve samimi konuşma dili
Saygılı dil, nazik bir ifade olduğu için kibar olarak da adlandırılabilir. Samimi form için ise normal form da denebilir.
Saygılı form: Fiillerin saygılı çekimleri ve saygı sözcükleri kullanılarak yapılır. Genel olarak yeni tanıştığınız kişilerle, bir iş yerindeki üstlerinizle ya da saygı duyduğunuz kişilerle kullanacağınız dildir. Kısacası saygılı konuşmanız gerektiği anlarda sözcüklerinizi ona göre seçmeli, fiilleri ona göre çekime sokmalısınız.
Samimi form: Günlük hayatta kullanılır. Sözcüklerin bazıları argo içerebilir. Rahat bir konuşma dili olması sebebiyle, daha çok yakın arkadaşlar arasında kullanılır. Ayrıca izlediğiniz çoğu animedeki cümlelerin büyük çoğunluğu samimi formdur.
Ben bu eğitimde sizlere her iki formu da göstereceğim. Elbette farklı formlar da mevcuttur. Ama en yaygın olanlar bunlardır. Aşağıda bir inceleme yapalım.
Cümle 1
私は章です。
Watashi wa Akira desu.
Ben Akira‘yım.
Cümle 2
俺は章だ。
Ore wa Akira da.
Ben Akira‘yım.
Yukarıdaki birinci cümle ile ikinci cümlenin anlamı aynı. Fakat dikkat ettiyseniz birisi watashi ile diğeri ore ile başlıyor. Üstelik birisi desu ile diğeri da ile bitiyor. İşte yukarıdaki birinci cümle saygılı bir ifade iken ikinci cümle samimi bir ifadedir. Çünkü ore kelimesi biraz daha kaba bir ifadedir. Ayrıca desu saygılı bir ifade iken desu kelimesinin samimi kullanımı da şeklindedir. Bunların tamamını bu eğitimde göreceksiniz.
Şimdi Japon dilini öğrenmek için gerekli bilgilere sahibiz. Bir sonraki ders ile ilk cümlelerimizi kurmaya başlayacağız. İlk olarak basit tipte cümle kurmayı göreceğiz. Bu cümle yapısı ben doktorum, ben Ali’yim, ben Murat’ım gibi bir kaç kelimeden oluşan basit yapılardır. Sonraki derslerimizde bu yapının üzerine eklemeler yaparak karmaşık cümleler kuracağız. Derslerde ilk olarak yapının formülü, daha sonra bu formülle yazılmış cümleler verilecektir. Sonrasında ise dil bilgisi açıklaması yapılarak aklınızdaki soru işaretleri giderilecektir. Her dersin sonunda günlük hayatta kullanabileceğiniz bir adet deyiş verilecektir.
Her eğitimin sonunda aşağıdaki gibi günlük hayatta çok sık kullanılan 1 adet günlük deyiş var. Bir mağazaya girdiğinizde çalışanlar size hoş geldiniz dediğinde onlara konnichiwa diyebilirsiniz. Veya bir kişiye merhaba, iyi günler gibi bir şey demek isterseniz de gene konnichiwa diyebilirsiniz. Konnichiwa kelimesinin yazılışı hiragana ile şu şekildedir:
こんにちは – Konnichiha
Dikkat ettiyseniz ha hecesi ile bitmektedir. Konnichiwa bugün güzel bir gün cümlesinin kısaltılmışıdır. Bu sebeple yazılırken wa yerine ha olarak yazılır fakat wa olarak okunur. Sonraki derste wa edatını göreceksiniz.
Size bu konuda bir anımı da anlatayım. Kyoto’dayken daimaru adında çok büyük bir alışveriş merkezine girdim. Bir tane çalışan bana kendi diliyle hoş geldiniz dediği zaman ben ona hoş bulduk demek istedim. Fakat Japoncada hoş bulduk nasıl denir bilmiyordum. Eve girerken tadaima diyoruz ama mağazalarda ne diyeceğiz? Ben de oradaki çalışanlara şu şekilde bir soru sordum: siz bana irasshaimase (hoşgeldiniz) dediğinizde ben size ne demeliyim? Onlar da bana konnichiwa diyebileceğimi söylediler. Konnichiwa en sık duyacağınız sözcüklerden birisidir. Sokak ağzında koncha (konça) olarak kısaltılır.
Japonca Günlük Deyiş
こんにちは
Konnichiwa
İyi günler
Derse Ait Sık Sorulan Sorular
Bu dersle ilgili sizlerden gelen sık sorulan soruları bir araya getiriyoruz. Böylece başkalarının sorduğu soruları da görebilir ve yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Aradığınız cevap aşağıda yoksa yorum yaparak sorunuzu iletiniz. Eğer biliyorsanız başkalarının sorularına da cevap veriniz. Asialogy Topluluğu bizim için çok önemlidir. Katkıda bulunmaktan lütfen çekinmeyiniz.
Eklenmiş bir soru bulunamadı.
Japonca Kitaplarımız


