Japonca bağlaçlar が, でも, のに, ので ile “ama, ancak, rağmen, den” demek

Sözcük gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç diyoruz. Daha önce bazı bağlaçları gördük. Neydi bunlar? Ve, veya, ile gibi. Bu kısımda daha çok cümleleri birbirine bağlayan bağlaçları göreceğiz. Çünkü, bu sebeple, ancak, ama gibi konulara değineceğim. Bunlardan da kara yapısını daha önce gördük. Önce en basit yapı olarak ama demeyi öğrenelim.
Japoncada ama demenin birçok yolu var. Ben size burada demo ve ga bağlaçlarını anlatacağım.
が – GA – AMA
Ga edatını genelde var, yok demek için kullanıyorduk ve özneden sonra gelen bir edat olduğunu söylemiştik. Ga edatının bir diğer kullanımı ise ama anlamındadır. Bu durumda iki cümlenin arasına gelir.
このシャツは高いですが, きれいです。
Kono shatsu wa takai desu ga kirei desu.
Bu gömlek pahalı ama güzeldir.
このアパートは新しいですが, 小さいです。
Kono apa-to wa atarashii desu ga chiisai desu.
Bu daire yeni ama küçüktür.
日本語は面白いですが, 漢字は難しいです。
Nihongo wa omoshiroi desu ga kanji wa muzukashii desu.
Japonca ilginç ama kanji zordur.
でも – DEMO – ANCAK, AMA
Bu sözcük de ama demektir. Genelde cümlenin başında söylenir.
部屋は小さいです。でもきれいです。
Heya wa chiisai desu. Demo kirei desu.
Odam küçük. Ama güzeldir.
のに – NONİ – DIĞI HALDE, -SINA RAĞMEN
Yaptığı halde, yapmasına rağmen gibi -dığı halde, sına rağmen olarak çevirebiliriz Türkçe’ye. Fiilin günlük halinden sonra direkt kullanılır. Bu yapıda cümleler birbirine tamamen zıttır.
熱があるのに, 会社へ行きます。
Netsu ga aru noni, kaisha he ikimasu.
Ateşim olduğu halde şirkete gideceğim.
昨日は休みだったのに, 仕事をしました。
Kinou wa yasumi datta noni, shigoto wo shimashita.
Dün tatil olduğu halde, çalıştım.
ので – NODE – DEN, DAN
Cümleye kattığı anlam -den dolayı, nedeniyle gibidir. Fiil ve i sıfatından sonra direkt kullanırız. İsimlerden sonra kullanılacaksa na node olarak kullanırız. Kara edatına göre daha kibardır.
Atsui node – Sıcak olduğu için, sıcak olduğundan dolayı
İsha na node – Doktor olduğum için, doktor olduğumdan dolayı
Taberu node – Yiyeceğim için, yiyeceğimden dolayı
Şeklinde basit bir kullanımı mevcuttur.
昨日は休みだったので一日中寝ました。
Kinou wa yasumi datta node ichinichijuu nemashita.
Dün tatil olduğundan tüm gün uyudum.
来週テストがあるので弟は一生懸命勉強しています。
Raishuu tesuto ga aru node otouto wa isshoukenmei benkyou shite imasu.
Gelecek hafta sınavı olduğu için kardeşim çok sıkı ders çalışıyor.
Günlük Deyiş
わかりました
Wakarimashita
Anladım
Derse Ait Sık Sorulan Sorular
Bu dersle ilgili sizlerden gelen sık sorulan soruları bir araya getiriyoruz. Böylece başkalarının sorduğu soruları da görebilir ve yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Aradığınız cevap aşağıda yoksa yorum yaparak sorunuzu iletiniz. Eğer biliyorsanız başkalarının sorularına da cevap veriniz. Asialogy Topluluğu bizim için çok önemlidir. Katkıda bulunmaktan lütfen çekinmeyiniz.
Eklenmiş bir soru bulunamadı.
Japonca Kitaplarımız
